Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij letette az elnöki esküt és bejelentette a parlament feloszlatását

2019. május 20., hétfő 10:36

Letette a hivatali esküt hétfőn a parlamentben Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök, majd beiktatási beszédében bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet, adta hírül az MTI.

Zelenszkij beiktatási beszédében felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat (SZBU) vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat.

Zelenszkij beiktatása után pár perccel az ukrán média arról adott hírt, hogy benyújtotta lemondását Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, az SZBU vezetője. A főügyész Jurij Lucenko esetleges távozásáról egyelőre nincs hír. A kormány tagjai közül eddig Pavlo Klimkin külügyminiszter és Olekszandr Turcsinov, az elnök alá rendelt, befolyásos Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője mondott le, mindketten pénteken.

Putyin nem fog gratulálni

A beiktatási beszédében az új ukrán közölte, elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében. A békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját. Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését.

Az új elnök a parlamenttől követelte még, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.

A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte. A parlament épülete előtt nagy számban jelentek meg Zelenszkij támogatói. Az orosz elnök szóvivője közölte, Putyin nem fog gratulálni Zelenszkij beiktatásához. Mint mondta, az orosz elnök majd akkor gratulál új ukrán kollégájának, ha az haladást ér el a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésében és az ukrán-orosz kapcsolatok normalizálásában.

A kormánypártok elfogadták a döntést

Petro Porosenko leköszönő elnök vasárnap sikeres elnökséget kívánt Zelenszkijnek, mint mondta, a hatalomváltás végbemenetele is jelzi, hogy Ukrajna az európai civilizációhoz tartozik. Porosenko közölte, nem szakít az aktív politizálással, őrködni fog afölött, hogy Ukrajnát ne téríthessék le az euroatlanti integráció útjáról.

Zelenszkij bejelentése után a volt ukrán államfő pártja, a BPP, illetve a kisebbik kormánypárt, a Népfront is úgy reagált, hogy elfogadják az új elnök döntését - ez pénteken még nem volt ennyire egyértelmű. A reakciók többnyire arról szóltak, hogy jogállamban ez természetes, illetve, hogy nem volt törvényes alapja a döntés megakadályozásának.

Az alkotmány értelmében az államfő elrendelhet előrehozott parlamenti választást, és azt a parlament mandátumának idő előtti megszűnéséről szóló határozat közzétételétől számított 60 napon belül kell megtartani.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij letette a hivatali esküt az ukrán parlamentben, Kijevben 2019. május 20-án. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters)

Rovatok