Index Vakbarát Hírportál

Hosszú küzdelem után nem tartják tovább életben Vincent Lambertet

2019. május 20., hétfő 12:18 | aznap frissítve

A mai naptól fogva nem táplálják tovább a francia Vincent Lambertet. Lambert egy 2008-as motorbaleset óta fekszik vegetatív állapotban, azóta szorul gondozásra. A 42 éves férfi kegyes halálhoz való jogáról évek óta megy a vita Franciaországban, ahol az aktív eutanázia nem legális, írja a BBC

A férfit 11 éve gondozzák egy Reims-i kórházban. Lambert képes lélegezni, és időnként a szemeit is kinyitja, de önállóan mozogni vagy a külvilággal kommunikálni továbbra sem képes.

Lambert családja rendkívül megosztott az ügyben: felesége és hat testvére a mesterséges táplálás leállításáért harcol. A férfi katolikus szülei és két másik testvére azonban Lambert életben tartásáért küzdenek.

Miután már több éve próbáltak javítani helyzetén, 2013-ban az őt ápoló orvosok csoportja és a felesége úgy döntöttek, hogy abbahagyják Vincent gondozását. Mivel azonban a család többi részével nem egyezkedtek, a férfi szülei  az Emberi Jogok Európai Bíróságán támadta meg a döntést. 

2015-ben Lambert édesapja nyilvánosságra hozott egy videót, amin úgy tűnik, hogy fia reagál a családtagjai jelenlétére. A férfi orvosai azonban félrevezetőnek és manipulatívnak nevezték a videót.

Végül az Emberi Jogok Európai Bírósága visszaadta az ügyet a francia bíróságnak, amely nem adott helyt a fellebbezéseknek. Másfél hete tájékoztatták Lambert szüleit, hogy a mai naptól fogva nem táplálják tovább fiúkat a szondán keresztül. A férfi anyja szerint ez egyenlő az éh- és szomjhalállal.

Az orvosok azonban cáfolják, hogy Lambert szenvedne a folyamat alatt, mivel nincs tudatánál, illetve a halál beálltáig folyamatosan gyógyszerezik majd a férfit, aki ebből nem érez majd semmit. Mesterséges táplálás nélkül a szervezetben felgyülemlett nátrium miatt végül egy héten belül megáll a szív. Ez az eljárás 2016 óta lehetséges Franciaországban, és nem tartozik az eutanázia keretei közé.

Lambert édesanyjának felhívására 150 ember gyűlt össze tüntetni annál a reims-i kórháznál, ahol a férfi fekszik.

Rovatok