Index Vakbarát Hírportál

A bevándorlásellenes párt győzelme hallatán több menekült is megpróbált végezni magával

2019. május 21., kedd 19:14 | aznap frissítve

Hatan is öngyilkosságot kíséreltek meg a naurui és a manusi menekülttáborok brutális körülmények között tartott lakói közül, miután a hétvégén a Scott Morrison vezette jobboldali kormánypárt meglepetésre újrázni tudott az ausztrál választáson.

A szemtanúk, ügyvédek és a helyi rendőrség által is megerősített öngyilkossági kísérletek mögött az áll, hogy szertefoszlott sok menekült arról szóló reménye, hogy a Munkáspárt sikerével esetleg enyhülni fog a rendkívül szigorú ausztrál menekültügyi politika.

A reményt fokozhatta, hogy előzetes közvélemény-kutatások, illetve a választás után pár órával kiadott – a szavazatukat leadók megkérdezésén alapuló – exit poll eredmények még egyaránt a legfőbb ellenzéki erő győzelmét jósolták.

Az életünk függött a választásoktól

– mondta a Manus szigetén internált Behrúz Bucsáni iráni író az AFP francia hírügynökségnek. Szerinte nem hatan, hanem kilencen próbáltak öngyilkosságot elkövetni a vasárnapi voksolás nyomán, a rendőrség 10 esetről tud; ráadásul többen éhségsztrájkba kezdtek.

Az ausztrál menekültügyi politika értelmében az országba hajón igyekvőket 2013-tól Naurun és a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetén helyezték el kegyetlen körülményeket biztosító menekülttáborokban, ahol a gyerekeket érő fizikai és lelki megpróbáltatások és szenvedés miatt különösen sok bírálat érte az ausztrál kormányt, melyet több ezer menekült perelt már be sikerrel.

Scott Morrison azonban mostani kampánya középpontjába is a migrációt helyezte – egy olyan országban, ahol hét emberből ketten külföldön születtek –, és megígérte a bevándorlók éves kvótájának csökkentését és a menekültek számának befagyasztását. A kormányfő azt mondta, ha újraválasztják, akkor a következő időszakban évente 160 ezerben szabják meg a befogadható bevándorlók felső határát, az évente befogadható menekültek számát pedig 18 750 főben fagyasztanák be.

(MTI)

Rovatok