Index Vakbarát Hírportál

Harcot és az őt lebuktatók megtalálását ígéri híveinek Strache

2019. május 21., kedd 09:36

Megtaláljuk azokat, akik a törvénytelenül felvett videók és az ellenem folytatott, mocskos kampány mögött állnak, és bebizonyítjuk az ártatlanságomat! Ezért harcolok!

ezt írta ki az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) hétvégén lemondott elnöke, a bukott alkancellár kedden reggel a Facebook-oldalára.

Megírtuk, nemcsak Heinz-Cristian Strache bukott meg 24 óra alatt, de teljesen sikerült tönkretenni a kormánykoalíciót egy 2017-ben készített, rejtett kamerás videóval, amiben a későbbi alkancellár zsíros állami megbízásokat ígér egy állítólagos orosz oligarchának.  A magát a gázüzletágban érdekelt oligarcha, Igor Makarov unokahúgának kiadó nő Ibizán azt vázolta fel, hogy megvennék a legnagyobb példányszámú osztrák napilap, a Kronen Zeitung részesedésének 50 százalékát, de ezért cserébe ellenszolgáltatást várnak.

Az ötlettől láthatóan megmámorosodott a luxusvilla kényelmes kanapéján cigiző, vodkát és Red Bullt nyakaló Strache. Az FPÖ elnöke azt fejtegette, hogy pár ember kirúgásával és néhány új kolléga felvételével irányba állítható a lap, és ha a Kronen Zeitung az FPÖ-t támogatja, akkor nem 26, hanem 36 százalékot fognak elérni. Strache ezután a legkülönfélébb ötleteket vázolta fel ellentételezés gyanánt, amiből kormányra kerülésük esetén busásan profitálhatna a gazdag orosz befektető: részben privatizálnák az osztrák közszolgálati televíziót, a szerencsejáték-ipart vagy magánkézbe adnák az ivóvíz-szolgáltatást. Strache ezen kívül azt is tanácsolta a fiatal orosz nőnek, hogy alapítson egy Strabaghoz hasonló céget, és ha kormányra kerülnek, onnantól minden állami megbízást ők fognak megkapni.

Strache szavai gyakorlatilag védhetetlenek, ám az osztrák politikus, Orbán Viktor jó barátja és szövetségese folyamatosan az ellene indított titkosszolgálati akcióval magyarázza a lebukást, ahogyan a magyar kormánysajtó is mosdatja a bukott alkancellárt.

Eközben Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellár felmondta a koalíciót a súlyos veszteségeket szenvedő Szabadságpárttal, és pályája során másodszor is abban bízik, hogy egy előrehozott választásból profitálhat. Az MTI kedd délelőtt azt írja, 

az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) megszavazna egy bizalmatlansági indítványt a koalíciós partner Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Sebastian Kurz kancellár ellen, de maga nem kezdeményez ilyet.

Az Österreich című lap online kiadása Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztert idézte, akivel kapcsolatban Kurz hétfőn bejelentette, hogy a menesztését javasolja az államfőnek. Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke szombaton lemondásra kényszerült egy korrupciós botrány miatt, és ennek következtében kormányválság alakult ki. Peter Pilz, az ellenzéki Liste Jetzt (Most Lista) vezetője hétfőn bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez a kancellár ellen.

Rovatok