Index Vakbarát Hírportál

Bevándorlók alapítottak pártot Ausztriában

2019. június 6., csütörtök 11:26

A Jövő Szociális Ausztriája (SÖZ) néven alapítottak pártot kisebb pártok és mozgalmak egyesülésével Ausztriában, írja az MTI osztrák lapértesülésekre hivatkozva.

A párt rövidítése törökül ígéretet jelent, nem véletlenül, ugyanis az alapítók nemcsak a bevándorlók, hanem más társadalmi kisebbségek, így a nők, gyerekek és a fogyatékkal élők érdekeit is képviselni szeretnék. 

A párt tagjai között a legtöbben migrációs hátterűek, listavezetőjük a török származású Hakan Gördü.

A SÖZ a kisebbségek védelmén kívül azt is célul tűzte ki az adócsökkentést, a 30 órás munkahét követelését, valamint a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését. Határozottan szeretnének fellépni a nemek közötti egyenjogúságért, a diszkrimináció ellen, és azt is követelik, hogy ne különböztessék meg azokat, akik vallási jellegű ruhákat viselnek.

Hakan Gördü, aki Bécsben született, és ott is nőtt fel, közölte,

a párt alapítói közül már mindenki Ausztriában született, és bár migrációs hátterük van, szerinte ugyanúgy bécsiek, mint Kurz vagy Strache.

A SÖZ a tervek szerint először a jövő évi bécsi önkormányzati választáson indulna, de egyes vélemények szerint nem kizárt, hogy a már a szeptemberi, előrehozott parlamenti választáson is megmérettetik magukat.

Rovatok