Index Vakbarát Hírportál

Megmérgeztek három elefántot egy olajpálma-ültetvény mellett

2019. június 7., péntek 11:01

Megmérgeztek három elefántot egy malajziai olajpálma-ültetvény közelében - írja az MTI. Az elefántok feltehetően egy közeli erdei rezervátumban élő, körülbelül 30 tagú csordához tartoztak. 

Az eddigi vizsgálatok alapján biztos, hogy a nőstényelefántokat megmérgezték. Malajziában egyre gyakrabban ölnek meg elefántokat, a terjeszkedő ültetvények miatt. Tavaly hat törpeelefánt pusztult el szintén mérgezésben egy Szabah állambeli pálmaolaj-ültetvény közelében.

Megdöbbentett és elkeserített az eset. Ha ez így folytatódik, minden vadon élő elefántunkat elveszítjük

– mondta Abdul Kadir, a nemzeti parkokért felelős állami vezető. 

Állatvédők becslései szerint már csak nagyjából 1500 elefánt él vadon az országban, ami kiterjedt esőerdőknek ad otthont. Sok ritka faj egyedszáma azonban drámaian csökkent az utóbbi évtizedekben.

A térségben nem csak az elefántok sínylik meg a pálmaolaj ültetvények terjeszkedését. 16 év alatt több mint százezer orangután öltek meg Borneón.főemlősök pusztulásának fő oka az olajpálma-ültetvények, az őserdők irtása, a fakitermelés és a bányászat volt. 

A pálmaolaj ültetvények Afrikában is előrébb valók, mint az állatok. Az iparág több szereplője Afrikában tervezi a terjeszkedést, ami a környezetvédők szerint aggasztó, mivel a szóba jöhető területek egyben fajokban gazdag élőhelyek is: Afrika - többek között - majdnem 200 majomfajnak ad otthont, melyek többsége veszélyezettet. 

Rovatok