Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Az agresszív amerikai taktika valódi háborúkhoz vezethet

2019. június 7., péntek 23:18

"Mély meggyőződésem, hogy mi (oroszok, ukránok, fehéroroszok) egy nép vagyunk, de úgy alakult, hogy különböző országokban élünk, különböző államok jöttek létre" - nyilatkozott Putyin a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris pódiumbeszélgetésén. "De ma semmilyen alapja sincs az államegyesítésre, ilyen terveink, céljaink nincsenek" - tette hozzá az MTI szerint.

Az orosz elnök tagadta, hogy Moszkvának lennének olyan tervei, amelyek értelmében egyesítenék Oroszországot és Fehéroroszországot 2024-re, amire az ő mandátuma lejár.

Szerinte Oroszország nem zárkózik el a tárgyalástól Ukrajnával, kész lenne találkozni Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, de erre senki sem tett neki javaslatot. Putyin egyébként jó színésznek nevezte Zelenszkijt, megjegyezve, hogy az államügyek gyakorlásához szaktudásra és tapasztalatra van szükség. 

A fórumon, amelynek egyébként részvevője Hszi Csin-ping kínai elnök is, Putyin egyértelműen Peking pártját fogta az amerikai-kínai kereskedelmi vitában.

Szerinte a Kína elleni agresszív amerikai taktika kereskedelmi háborúkhoz vezet majd és esetleg valódi háborúkhoz is.

"Gátlástalan gazdasági önzés" az USA részéről az a kísérlet, hogy a Huaweit kiszorítsák a világpiacról és hogy megakadályozzák az Északi Áramlat 2 földgázvezeték megépítését.

Azt mondta, hogy a hidegháború utáni gazdasági fejlődés "liberális" vagy "euroatlanti modellje", amely 2008 óta válságban van. Fennáll a veszélye annak, hogy a világon olyan korszak kezdődik, amelyben az Egyesült Államok az általános nemzetközi szabályokat világszerte a saját törvényeivel igyekszik felváltani. A dollár az amerikai nyomásgyakorlás eszköze lett, ami aláássa az ebbe a pénznembe vetett bizalmat.

Hszi a fórumon multilaterális világkereskedelmi rendszer megóvására szólította fel a nagyhatalmakat. Mint mondta, sem Kína, sem az Egyesült Államok nem érdekelt a szakításban. A kínai vezető – csakúgy, mint Putyint – Donald Trump amerikai elnököt is barátjának nevezte. Hszi egyébként, aki háromnapos állami látogatáson tartózkodik Oroszországban szerdán Moszkvában kijelentette, hogy a világon "felemelte fejét" a protekcionizmus és a hegemonizmus, ezért Oroszországnak és Kínának, az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjaiként, erőfeszítéseket kell tenniük a nemzetközi biztonsági rendszer fenntartása érdekében.

Rovatok