Index Vakbarát Hírportál

A román védelmi minisztérium kéri a kormánytól az úzvölgyi temető átvételét

2019. június 9., vasárnap 17:36

A román Nemzeti Védelmi Minisztérium memorandumot készít elő, amelyben hivatalosan kéri a kormánytól az Úzvölgyi katonatemető gondozásának átvételét - közölte vasárnap Gabriel Les védelmi miniszter a Mediafax hírügynökségnek, írja az MTI.

A tárcavezető szerint a temető nemzetközi jellegének megőrzése miatt vennék át a temető gondozását, mivel ott magyar, román, német, orosz, szerb, osztrák és olasz katonák is nyugszanak. A miniszter kitért arra is, hogy ezért egyeztetések lesznek szükségesek valamennyi féllel.

"A temető gondozásának feladatát átvevő minisztériumi struktúrák biztosítani fogják minden országnak a jogot, hogy megemlékezzenek a harcban elesett és ott eltemetett hőseikről" - nyilatkozta Gabriel Les. 

A Mediafax úgy tudja, hogy a temető átvétele már a következő 30 napban megtörténik, ha valamennyi érintett fél egyetért vele.

Ahogyan arról beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt székelyföldi civilek és közszereplők élőláncot vontak az úzvölgyi első világháborús katonatemető köré, ahol a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki. Román csoportok érkeztek a hősök napja alkalmából a temetőhöz. Helyszíni beszámolók szerint szélsőséges románok a csendőrökkel dulakodtak, majd a székelykaput áttörve zászlórudakkal bántalmaztak magyarokat, aztán felavatták az emlékművet és parcellát.

Videofelvételen az úzvölgyi temetőgyalázás

A csendőrök később azt állították, nem történt erőszak - írtuk korábbi cikkünkben. A magyar kormány jegyzékben tiltakozott, és péntekre bekérette a román nagykövetet is, aki nem tett eleget a kérésnek, majd a román külügy azt közölte, hogy a helyszínen magyarok szították a feszültséget. Áder János köztársasági elnök szombaton Csíksomlyón azt mondta, hogy ami történt, az törvénysértő és mélységesen erkölcstelen.

Viorica Dancila miniszterelnök román miniszterelnök szombaton vetette fel, hogy a  védelmi minisztérium vegye át az úzvölgyi temető kezelését. A román kormány közleménye szerint olyan megoldást keresnek,  amely a helyi román és magyar közösségek számára is elfogadható, Dancila erre hozta példának a temető átvételét a dormánfalvai önkormányzattól.

Rovatok