Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump megnevezte az új védelmi minisztert

2019. június 22., szombat 10:44

Donald Trump amerikai elnök Mark Espert, a Pentagon hadseregért felelős államtitkárát jelöli új védelmi miniszternek, írja az MTI.

Egyre több politikus sürgette az elnököt, hogy az Irán körül kialakult feszültség idején okvetlenül szükség lenne egy stabil, kinevezett vezetőre a Pentagon (védelmi minisztérium) élén.

A Pentagonnak tavaly év vége, Jim Mattis miniszter lemondása óta nem volt kinevezett vezetője. A tárcát ügyvezető miniszterként Patrick Shanahan irányította, ő azonban pár nappal ezelőtt bejelentette, hogy családi okok miatt visszalép a jelöltségtől. Trump elnök már akkor Espert nevezte meg ügyvezető miniszternek.

Az 55 éves Mark Esper ugyanazon a katonai akadémián tanult, ahol Mike Pompeo külügyminiszter, karrierjét gyalogsági katonaként kezdte 1991-ben az Öböl-háborúban. Később republikánus törvényhozók katonai, biztonságpolitikai tanácsadója, majd a Pentagon magas rangú tisztségviselője lett, később a Raytheon repülőgép-, és fegyvergyártó cég lobbistájaként tevékenykedett.

Elemzők szerint Esper kiválóan kiismeri magát a washingtoni politikai és biztonságpolitikai berkekben, szemben elődjével, Shanahannal. Shanahan évtizedekig a magánszektorban dolgozott üzletemberként, a többi között a Boeing vezetőjeként és lényegében mindenféle katonai háttér és tapasztalat nélkül lépett a Pentagonba.

Az amerikai hadügyminisztérium messze a legnagyobb minisztérium, 732 ezer civil és 2,15 millió katonai alkalmazottal. És mivel az Egyesült Államok biztonságpolitikai érdekeltségei az egész világra kiterjednek, ezért a hadsereg irányítója nem egyszerű adminisztrátor, hanem komoly diplomáciai tevékenységet is kifejt – különösen ha olyan regionális konfliktusokról van szó, amelyekben Amerika, vagy valamelyik szövetségese is érintett (azaz lényegében a világ összes konfliktusában).

A Pentagon diplomáciai súlya különösképp megnőtt Trump alatt, mivel 2017-ben gyorsan eljelentéktelenedett a külügyminisztérium, a diplomáciában járatlan Rex Tillerson tárcájának költségvetését megnyirbálták, hónapokig maradtak betöltetlenül fontos vezetői pozíciók. Azaz

A HADÜGYMINISZTÉRIUM LETT AZ AMERIKAI KÜLPOLITIKA CSÚCSSZERVE.

A Fehér Ház azt is bejelentette: Esper helyére Donald Trump Ryan McCarthyt, a hadseregért felelős helyettes államtitkárt jelöli, David Norquistet, a minisztérium pénzügyi igazgatóját pedig miniszterhelyettesnek jelöli majd.

Rovatok