Index Vakbarát Hírportál

Harminc katona is a homofóbia ellen vonult a kijevi Pride-on

2019. június 23., vasárnap 14:55

Megtartották vasárnap az elmúlt években már hagyománnyá vált melegfelvonulást Kijev belvárosában, amelyen idén először már katonák is részt vettek.

A Hromadszke ukrán hírportál jelentése szerint egy több mint harminc fős katonai oszlop vonult együtt a részvevőkkel. „Azért jöttünk el, hogy kifejezzük támogatásunkat minden ember egyenlősége mellett" – jelentette ki Viktor Pilipenko, a Donbasz zászlóalj önkéntese. Elmondta, hogy a hadseregben meglévő homofóbia, különösen a homofób parancsnokok miatt a melegeknek el kell titkolniuk nemi identitásukat. „Ez nagyon kiábrándító, hiszen ők a szabadságáért, a mi jogainkért is harcolnak" – tette hozzá.

A szervezők becslése szerint az idei Kijev Pride-on, más néven az Egyenlőség Menetén több mint nyolcezren, a rendőrség szerint háromezren vettek részt. Támogatóként hagyományosan részt vettek diplomaták és politikusok is, köztük Rebecca Harms európai parlamenti képviselő.

A felvonulás komolyabb atrocitások nélkül zajlott, néhány provokátor próbálta csak megzavarni a rendezvényt, akiket a rendőrök feltartóztattak. A kijevi rendőrség napközben közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatott, hogy kilenc embert őrizetbe vettek, akik provokációt készültek volna végrehajtani a rendezvényen. Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint arra készültek, hogy emberi ürülékkel töltött óvszerekkel dobálják meg a menet résztvevőit.

Az ukrán fővárosban 2013 óta rendeznek minden évben melegfelvonulást, amelyen évről-évre egyre többen vesznek részt. 2016 óta már nem Kijev valamelyik külső részében, hanem a belvárosban rendezik meg.

Az utóbbi években láthatóan egyre toleránsabbá válik az ukrán társadalom a homoszexuálisokkal szemben, különösen igaz ez a fővárosban élőkre, írja az MTI. A melegjogok elfogadása ellen néhány radikális nacionalista vagy ortodox szervezet tiltakozik rendre, de az ilyesfajta megmozdulásaiknak a fővárosban rendkívül csekély a társadalmi támogatottsága.

(Borítókép: A KijevPride elnevezésű melegfelvonulás résztvevői az ukrán fővárosban 2019. június 23-án. Fotó: Genya Savilov / AFP)

Rovatok