Index Vakbarát Hírportál

Dzsihadisták gyerekeit fogadja vissza Ausztrália

2019. június 24., hétfő 07:55

Az Iszlám Állam terrorszervezet két ausztrál dzsihadistájának nyolc gyerekét fogadják vissza az ausztrál hatóságok - jelentette be hétfőn Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. A gyermekeket a legnagyobb titokban menekítették ki segélyszervezetek segítségével a szíriai konfliktusövezetből egy menekülttáborból, és szállították Irakba, ahonnan visszatérnek majd hazájukba.

 Ez az első olyan eset, hogy Ausztrália a dzsihadistákkal harcoló saját állampolgárainak gyerekeit fogadja vissza - írja az MTI.

A helyi média híradásai szerint az Ausztráliában terrorizmus miatt elítélt, sydneyi születésű Khaled Sharrouf öt gyerekét és unokáját, illetve ugyancsak az IÁ soraiban harcoló melbourne-i Yesin Rizvic három gyermekét menekítették ki. Mindkét férfi és a feleségeik is meghaltak a szíriai harcokban.

Sharrouf hírhedt terrorista volt, akinek a neve azután vált igazán ismertté, hogy feltett egy képet az internetre, ahol hétéves fia látható egy szíriai férfi levágott fejével a kezében. Ő volt az első, akit hazájában a terrorellenes törvénnyel összhangban megfosztották ausztrál állampolgárságtól.

Scott Morrison leszögezte, hogy a gyerekek nem felelősek a szüleik által elkövetett bűncselekményekért. Szüleik megdöbbentő döntései miatt borzalmasan kezdődött az életük, de megtalálják az otthonukat Ausztráliában, az emberek fel fogják karolni őket - hangoztatta a miniszterelnök.

Rovatok