Index Vakbarát Hírportál

Bekeményít a Kreml, mert szerinte az oroszok nincsenek biztonságban Grúziában

2019. június 24., hétfő 16:09 | aznap frissítve

Az orosz turistákat nem eleméleti, hanem fizikai veszély fenyegeti Grúziában (Georgiában), jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában. Oroszország ezért "kényszerűségből meghozott korlátozásokat" vezet be: július 8-tól leállítják a közvetlen légi járatokat és a szervezett turistautakat, az orosz fogyasztóvédelmi ügynökség pedig megszigorítja Grúziából behozott alkoholtartalmú italok ellenőrzését.

Peszkov szerint a két ország között "nincs semmilyen politikai konfliktus", de az elmúlt napokban orosz újságírók és parlamenti képviselők tapasztaltak agresszív magatartást. Az orosz állami tévétársaság munkatársait június 22-én radikálisok Tbilisziben bántalmazták. 

Tbilisziben június 20. óta tömegtüntetések zajlanak, amelyek formális kiváltó oka az, hogy - egyébként georgiai meghívásra - egy orosz parlamenti delegáció részt vett az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése (IAO) elnevezésű szervezet tanácskozásán.

A georgiai labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulóján több csapat "Oroszország megszálló" feliratú mezben lépett pályára. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közölte, hogy az ügyben nem indít vizsgálatot, mert arra a Georgiai Labdarúgó-szövetség az illetékes.

Grúziát tavaly mintegy másfél millió orosz turista kereste fel. Peszkov szerint a közvetlen légi járatokat akkor lehet majd újraindítani, ha alábbhagy "a ruszofób hisztéria", amelyet radikális elemek táplálnak. Dmitrij Peszkov nem tudott válaszolni a kérdésre, hogy várhatók-e újabb korlátozások Georgiával szemben, de úgy fogalmazott, hogy az eddigi intézkedések sem szankciónak, hanem megelőző lépéseknek, kényszerű korlátozásoknak tekintendők.

Peszkov szerint a grúziai borok ellenőrzésének megszigorítása nem áll összefüggésben a légi járatok felfüggesztésével. Az orosz fogyasztóvédelmi ügynökség, a Roszpotrebnadzor hétfőn azt közölte: azért szigorítják meg a Grúziból behozott alkoholtartalmú italok ellenőrzését, mert azok minősége fokozódó ütemben romlik. A grúz borexport kétharmadát az orosz piac veszi fel. 2014 és 2018 között az orosz minőségi előírásoknak nem megfelelő grúziai szeszesital-mennyiség csaknem a háromszorosára nőtt, és meghaladta a 200 ezer litert.

Oroszország korábban minőségi kifogásokra hivatkozva 2006-ban állította le a grúziai borok és ásványvizek behozatalát, amit 2013 júniusában újított meg. Grúziai sajtóértesülés szerint az országba érkező látogatóknak idén 300 ezer üveg szaperavi típusú vörösbort adnak ajándékba a repülőtereken. 

Grúzia az orosz küldöttség jogainak helyreállítása ellen szólalt fel hétfőn Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) tanácskozásán. Oroszország 2016-ban függesztette fel munkáját a PACE-ben, két évvel azután, hogy küldöttségét a Krím elcsatolása miatt megfosztották szavazati jogától. Az orosz delegáció 2017 óta nem fizet tagdíjat sem, és Moszkva a közgyűlésekre nem küldi el a törvényhozói akkreditáláshoz szükséges iratokat.

A két ország között 2008 augusztusában rövid háborús konfliktus volt, amikor Moszkva katonai erővel lépett fel Tbiliszi ellen, miután Grúzia kísérletet tett arra, hogy fegyverrel hódítsa vissza a szakadár Dél-Oszétiát. Utóbbi Grúzia egy másik szakadár területével, Abháziával együtt önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Ezt Oroszország 2008. augusztus 26-án ismerte el. Ezt rajta kívül csak Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru tette meg. Tbiliszi a történtek miatt megszakította diplomáciai kapcsolatait Moszkvával.

Rovatok