Index Vakbarát Hírportál

Ünneplő tömegre omlott a stadion Madagaszkáron

2019. június 27., csütörtök 07:19

Beomlott egy stadion Madagaszkár fővárosában, ahol a szigetország függetlenség napi katonai felvonulását nézte a tömeg. A baleset pontos körülményei ismeretlenek, a BBC szerint legalább 16 ember halt meg. A lelátó egy része akkor omlott le, amikor a nézők már elhagyták volna a stadiont, de a rendőrség néhány kijáratot lezárt, emiatt nagyobb torlódás alakult ki.

Antananarivónak ugyanebben a stadionjában tavaly szeptemberben már történt egy súlyosabb tömegbaleset. A futballmeccsről távozó nézők a kijáratnál feltorlódtak, egy ember meghalt, többen megsérültek. 

Madagaszkár a világ földrajzilag, etnikailag egyedülálló helye: a Franciaországnál valamivel nagyobb, 587 ezer négyzetkilométeres területével a világ negyedik legnagyobb szigete, és hosszú évmilliók óta különálló szigetet alkot, így páratlan élővilága alakult ki. De különleges abban is, hogy bár Afrika közelében van, az Indiai-óceán keleti feléről, a mai Indonézia területéről érkezett polinéz népek települtek meg rajta és nyelvi, etnikai különállását a mai napig megőrizte. Itt halt meg 1786-ban Benyovszky Móric gróf, akit közkeletűen Madagaszkár királyának neveznek, bár nem volt a sziget valódi uralkodója, azonban részt vett a sziget francia gyarmatosításában, majd a franciákkal összekülönbözve amerikai kereskedelmi érdekek képviseletében él az országban, ahol a francia kormányzó csapataival szembeni ütközetben vesztette életét.

Az ország 1960 június 26-án lett független Franciaországtól. Bár a kontinens legtöbb országában gyakori katonai diktatúra nem volt jellemző Madagaszkárra, a 22 milliós ország így is a világ egyik legszegényebb állama, az egy főre eső GDP kevesebb, mint ezer dollár, ez a magyar mutatónak kevesebb, mint öt százalékával egyenlő.

Rovatok