Index Vakbarát Hírportál

12 ezer nővér és technikus hiányzik a horvát egészségügyi rendszerből

2019. június 28., péntek 15:24 | aznap frissítve

A horvát egészségügyi dolgozók szakszervezete pénteken súlyos nővér- és technikushiányra figyelmeztetett, és arra kérte a kormányt, hogy nyilvánítsa hiányszakmává az említett két foglalkozást - közölte az MTI helyi tudósítója.

A szakszervezet szerint a rossz munkakörülmények és az alacsony fizetések miatt az egészségügyi dolgozók inkább külföldön vállalnak munkát. 12 ezer nővér és technikus hiányzik az egészségügyi rendszerből, ami a turisztikai szezonban komoly fennakadásokat okozhat.

A szakmai szervezet azt kérte a kormánytól, hogy növelje meg az egészségügyi szakképzésbe felvehető tanulók létszámát, biztosítson ösztöndíjakat, jobb munka- és lakhatási körülményeket a szakápolók számára.

A szakszervezet iskoláztatja a nővéreket, akik ezt követően elegánsan Németországba távoznak. Ha a kormány továbbra sem tesz semmit annak érdekében, hogy megállítsa ezt a tendenciát, a szakszervezetek teszik meg a szükséges lépéseket, és akciókat szerveznek.

Az elmúlt néhány évben 1180 nővér távozott külföldre és további kettőezer nyújtotta be kérelmét külföldi munkavállalásra. A 2016-os adatok szerint Horvátországban százezer lakosra 680 ápoló jutott, míg az európai átlag 1180 ápoló százezer lakosra vetítve.

Horvátországban az egészségügyi szakdolgozók átlag fizetése 3500 és 4500 kuna között van (150-190 ezer forint), a kórházakban a bérek elérheti a 8000 kunát (340 ezer forint) is ügyeletekkel együtt. Nyugat-Európában ezzel szemben 2500 eurót (valamivel több mint 790 ezer forint) is megkeresnek az ápolók.

A szakszervezet szerint az egészségügyi szakápolók elérték teljesítőképességük határát és a jobb munkakörülmények miatta inkább külföldön vállalnak munkát. Úgy vélik, a kormánynak ez megfelel, hogy olcsó munkaerőt hozhasson be a helyükre.

Rovatok