Index Vakbarát Hírportál

Lekapcsolják a gépekről a 11 éve vegetatív állapotban lévő francia férfit

2019. július 2., kedd 14:07

A motorbalesete miatt tizenegy éve vegetatív állapotban lévő francia Vincent Lambert-t lekapcsolják az őt életben tartó gépekről, tudatta a családdal a férfit kezelő orvos.

A France24 cikke szerint az ügyben az újabb fordulat pénteken jött, amikor egy bíróság felülbírálta egy másik párizsi bíróság korábbi döntését, amely szerint életben kell tartani a férfit. Várhatóan újabb bírósági ítélet már nem születik az ügyben. 

Lambert ügye nemcsak a férfi családját, hanem a francia társadalmat is megosztotta: az országban nem legális az aktív eutanázia, sokak szerint viszont joga van a kegyes halálhoz. Felesége és hat testvére a mesterséges táplálás leállításáért harcol, mert a férfi a balesete előtt többször kijelentette, nem szeretné, ha mesterségesen életben tartanák, amennyiben vele történne valami. A férfi katolikus szülei és két másik testvére azonban Lambert életben tartásáért küzdöttek, mivel úgy vélik, hogy az életéről csak isten dönthet, ráadásul szerintük Lambert jelen van és kommunikál velük.

Lambert édesapja 2015-ben csakugyan nyilvánosságra hozott egy videót, amin úgy tűnik, hogy fia reagál a családtagjai jelenlétére, de a férfi orvosai azonban félrevezetőnek és manipulatívnak nevezték a videót.

Rovatok