Index Vakbarát Hírportál

Menekülés közben robbantotta fel magát a tuniszi merényletek vezére

2019. július 3., szerda 05:18 | aznap frissítve

A június végi öngyilkos merényletek kidolgozója és irányítója robbantotta fel magát kedd este a tunéziai fővárosban, Tuniszban, írja az AFP. A 23 éves férfi, Ajmán Szmiri a helyi média beszámolói szerint kedden Tunisz külvárosában, Intilakában léptette működésbe a testére erősített robbanómellényt, miután a rendőrség üldözőbe vette.

Lenyomoztuk és követtük őt, amíg sarokba nem szorult, de szerencsére másoktól távol robbantotta fel magát

– mondta Szufján Zag, a tunéziai belügyminisztérium szóvivője. Zag elmondta, a férfi nagyon aktív és nagyon veszélyes vezetője volt egy terrorcsoportnak.

A rendőrség nyomozása végül elvezetett Szmiri lakhelyéig, ahol több környékbeli is látta, hogyan menekült a férfi a rendőrség elől. A terrorista a helyszínen meghalt, maradványai szétterültek az úttesten, de rajta kívül más áldozat nem volt a merényletben, közölte a belügyminisztérium.

Csütörtökön gyors egymásutánban két öngyilkos robbantást követtek el Tunisz belvárosában. A kettős merénylet négy embert megölt, további nyolcat pedig megsebesített.

A támadásokra válaszul a tuniszi hatóságok megszigorították a biztonsági intézkedéseket, és rajtaütéseikben szombatig huszonöt terrorizmussal gyanúsított személyt vettek őrizetbe.

Tunézia az elmúlt években szélsőséges támadások egész sorát élte meg, és ezek legtöbbjének elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Az észak-afrikai országra széles körben úgy tekintenek, mint amely a 2010-11-ben lezajlott, úgynevezett arab tavasz egyetlen demokratikus sikertörténetévé vált, ugyanakkor válságba került a gazdaság lelassulása és a szociális hátterű tiltakozások miatt.

Rovatok