Index Vakbarát Hírportál

45 ezer hordó bourbont pusztított el egy raktártűz Kentuckyban

2019. július 3., szerda 19:51

Negyvenötezer hordó bourbon semmisült meg Kentuckyban szerdán, miután eddig tisztázatlan okokból kigyulladt a Jim Beam két raktára – írja a Washington Post.

A lángok még kedd este csaptak fel a Versailles-ban található raktárban, majd innen átterjedtek egy szomszédos épületre is. A tűzoltóknak az egyik tüzet sikerült eloltaniuk, a másikat azonban csak körülhatárolni tudták, és ugyan végül összesen négy megye tűzoltóit vezényelték ki  a helyszínre, az oltási munkálatok még most is tartanak.

Ennek amúgy praktikus oka is van, Drew Chandler, Woodford megye mentőszolgálatának igazgatója elmondta, hogy az idő elteltével egyre több desztillált alkohol ég el, így amikor végül teljesen eloltják majd a lángokat, kevesebb lesz a szennyeződés, ami a közeli, ivóvizet biztosító mellékfolyóba jut.

A tűz akkora hőt termelt, hogy számos tűzoltóautó lámpájának búrái elolvadtak, Chandler pedig arról beszélt, hogy több mint 100 méterre a lángoktól is érezni lehetett a hőt, ami a tűzoltók munkáját is megnehezítette. Ennek ellenére senki nem sérült meg, a tűzoltóknak pedig azt is sikerült megakadályoznia, hogy a tűz másik három közeli raktárra is átterjedjen.

A Jim Beam közleményt adott ki az ügyben, melyben azt írta, a többszintes raktárházban viszonylag fiatal whiskyket tároltak, amelyeket még nem palackoztak, az életkorukra tekintettel pedig kijelenthető, hogy a tűzvész nem lesz hatással a fogyasztók ellátására. A megsemmisült whisky a Jim Beam raktárkészletének egy százalékát tette ki. 

Kentucky egyébként elég nagy bourbonközpontnak számít: csak a Jim Beamnek 126 raktára van itt 3,3 millió hordó whiskyvel, összességében pedig a világ összes bourbonjának 95 százalékát itt állítják elő.

Rovatok