Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea szerint kémkedett a csütörtökön elengedett ausztrál diák

2019. július 6., szombat 16:03

Kémkedéssel vádolja  Észak-Korea azt az ausztrál diákot, aki 10 napig nem adott magáról életjelet. Később kiderült, hogy valóban bezárták, de svéd segítséggel kiszabadult. 

Alek Sigley irodalmat tanult Észak-Koreában, és végig aktív volt a közösségi oldalakon, valószínűleg pont ez okozta a problémát, illetve az, hogy néha írt külföldi lapoknak is arról, hogy milyen az élete a kommunista diktatúrában. A Reuters szerint a legutóbbi posztját április 30-án írta a férfi arról, hogy milyen az ország gasztronómiája. 

"A vizsgálat kimutatta, hogy rendszeresen adatokat gyűjtött, elemzett és azokat különböző Észak-Korea ellenes oldalaknak adta át, miközben diáknak adta ki magát" - írja róla az ország hírügynöksége. Azt is írják, hogy a férfi elismerte tetteit és többször is bocsánatot kért.  

Chad O'Carroll, az NK News anyavállalatának, a Korea Risk Groupnak a vezérigazgatója visszautasította az észak-koreai vádakat. Állítása szerint Sigley összesen hat cikket publikált névvel,  politikától mentesen 2019 januárja és áprilisa között.

A 29 éves Alek Sigley csütörtökön elhagyta Észak-Koreát, és visszatér Tokióba, ahol a felesége is él. 

Rovatok