Index Vakbarát Hírportál

44 embert mentett ki a Sea-Eye a Földközi-tengerből

2019. július 9., kedd 05:53

Negyvennégy menedékkérőt mentett ki hétfőn a Sea-Eye német nonprofit szervezet Alan Kurdi nevű mentőhajója a Földközi-tengeren, röviddel azt követően, hogy visszatért a Líbia partjainál lévő műveleti területére. A mentést a máltai hatóságokkal együttműködve hajtották végre, közölte a civilszervezet a Twitteren. 

Az emberek egy fából készült lélekvesztőn indultak útnak Európába, őket a magánkézben lévő Colibri nevű felderítő repülőgép észlelte. "A máltai haditengerészet hajója indult útnak, hogy átvegye őket az Alan Kurdiról, és partra vigye őket" - írta mikroblogján a Sea-Eye.

A máltai hatóságok egyelőre nem erősítették meg ezt az értesülést. Málta vasárnap egyezett bele, hogy partra engedjen 65 menekültet, akiket korábban az Alan Kurdi mentett ki. A vallettai kormány ezt azzal a feltétellel engedélyezte, hogy a menedékkérőket egy máltai hadihajó veszi át, és a 65 embert azonnal szétosztják az Európai Unió bizonyos tagállamai között. z Alan Kurdi ezt követően visszatért a líbiai partokhoz.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olaszországi kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói, amelyeket azzal vádol, hogy valójában ösztönzik az illegális bevándorlást. (MTI)

Rovatok