Index Vakbarát Hírportál

Félezer német rendőr razziázott az álházasság-maffiánál

2019. július 10., szerda 14:47

Álházasságokkal üzletelő bűnszervezetre csapott le a német rendőrség, mely 500 ember bevetéséve négy tartományban összesen 30 embert vett őrizetbe, és 38 helyet kutatott át. 

Az ARD német közszolgálati csatorna beszámolója szerint a Szászországban, Türingiában, Rajna-vidék-Pfalzban és Bajorországban működő indiai-pakisztáni bűnszövetkezet fő profilja tényleg az volt, amit a neve sugall: 

Csak papíron létező házasságok megkötésével juttattak uniós jogokhoz ázsiai férfiakat.

Az üzleti modell lényege az volt, hogy az Unión belül szabad mozgás jogára és munkavállalási engedélyre vágyó férfiak turistaként utaztak Ciprusra, ahol már várták őket a németországi bűnszervezet által odautaztatott kelet-európai, európai uniós állampolgársággal rendelkező menyasszonyok. A feleségek a ceremóniát követően haza is utaztak, a boldog férjek viszont a házassági igazolást lobogtatva indultak tovább Németországba, ahol azután - szintén a bűnszervezet segítségével - valós, vagy fiktív munkaszerződésekkel regisztráltatták magukat a hatóságoknál, és onnantól kezdve maradéktalanul élvezhették az uniós állampolgároknak járó szabad mozgás lehetőségét az EU-ban.

A rendőrség szerint a vőlegények 15 ezer és 22 ezer euró (4,9-7,2 millió forint) közötti összegeket fizettek ki a talmi házasságokért. Az ügynek két fő gyanúsítottja van, akik a rendőrök szerint a házasságokat megszervezték, és az ezzel kapcsolatos ügyintézés zömét lebonyolították. Az MTI által szemlézett német sajtóértesülések arról nem számolnak be, hogy a rendőrség látókörébe 2017-ben bekerült banda összesen összesen hány férjet juttatott a schengeni határok közé, de a német hatóságok eltökélt szándéka, hogy mindegyiküket kitoloncolja az EU-ból.

Rovatok