Index Vakbarát Hírportál

Tíz év éber kóma után meghalhatott Vincent Lambert

2019. július 11., csütörtök 11:37

Tíz évvel motorbalesete után a mesterséges táplálás leállítása következtében meghalt az a francia férfit, aki sérülése óta éberkómában volt, súlyos agykárosodással.

Vincent Lambert-t már 2014-ben engedték volna meghalni, miután orvosai szerint visszafordíthatatlan agykárosodása van, csupán vegetatív idegrendszere működik, a külvilággal semmi kapcsolata nincs. Igaz, önállóan képes volt lélegezni és szeme néha rándulásokat mutatott.

A férfi kezelése azonban súlyosan megosztotta Lambert szüleit és nyolc testvérét.

A mélyen vallásos szülők és két gyermekük követelték a mesterséges életben tartás folytatását, amit viszont a férfi hat másik testvére és felesége egyenesen szadizmusnak tartott.

2014 után idén májusban is bírósági döntés született arról, hogy a férfi mesterséges táplálását le kell állítani. A döntést azonban a szülők ismét megfellebbezték és nyertek. Anyja azzal érvelt, hogy ha megszüntetnék Lambert  táplálását, az éh- és szomjhalált okozna, ami pokoli szenvedéssel járna fiának. Az orvosok azonban cáfolták, hogy Lambert szenvedne a folyamat alatt, mivel nincs tudatánál, illetve a halál beálltáig folyamatosan gyógyszereznék a férfit, aki ebből nem érezne semmit.

Lambert sorsa széles társadalmi vitát váltott ki Franciaországban, az öntudatlanul ágyhoz kötött egykori pszichiátriai ápoló a halálhoz való jogért kiállók szimbóluma lett, ahogyan az eutanáziát elutasítók is vele érveltek. Végül újabb bírósági döntés született, amit a szülők ismét megfellebbeztek, ám ezt július 2-án a bíróság végleg elutasította, egy elhárult az akadály a mesterséges táplálás leállítása elől.

A táplálást biztosító csövek eltávolításával tudni lehetett, hogy a szervezetben felgyülemlő nátrium miatt végül egy héten belül megáll a szív. Franciaországban az aktív eutanázia nem megengedett, ám az az eljárás 2016 óta nem számít a beteg szándékos halálba küldésének.

Rovatok