Index Vakbarát Hírportál

Lelőtték a gyűjtőtábor rendőreire támadó idős anarchistát Seattle-ben

2019. július 14., vasárnap 13:20

Lelőttek egy fegyveres férfit, aki a Seattle-ben lévő menekülttábor rendőrei ellen készült támadásra. Az anarchista körökben ismert aktivista állítólag az illegális bevándorlók deportálása elleni tiltakozásként tervezte el az akciót. A 69 éves  Willem Van Spronsen molotov-koktélokkal és puskával volt felfegyverkezve.

A terve az épület felgyújtása volt, megpróbált lángra lobbantani egy gázpalackot is. Egyelőre nem ismertek a lövöldözés részletei, amely során Van Spronsen meghalt. Annyit tudni, hogy abban a tábor négy őre is részt vett.

„Készen állt a halálra” – mondta az AP szerint a férfi egyik ismerője.

Antifasiszta körökben „hős elvtársként” emlékeztek meg a radikális akció végrehajtójáról. 

Van Spronsen rendszeres résztvevője volt a Donald Trump menekültpolitikája elleni tiltakozásoknak. Tavaly egy demonstráción egy rendőrrel került összetűzésbe, emiatt hivatalos személy elleni erőszak miatt ítélték el.

A veterán tüntető a fegyveres akció előtt néhány órával is demonstráción vett részt, nem messze a gyűjtőtábortól, ahol a tervezett kitoloncolás ellen tiltakoztak.  A seattle-i Tacoma gyűjtőtábor körülményei miatt korábban több ott tartott bevándorló tiltakozott. Tavaly egy orosz menedékkérő éhségsztrájkot tartott, később pedig öngyilkos lett-

Rovatok