Index Vakbarát Hírportál

Elkapták a Cosa Nostra 19 feltételezett tagját

2019. július 17., szerda 12:58

A Cosa Nostra maffiaszervezet tizenkilenc feltételezett tagját tartóztatta le a szicíliai rendőrség az amerikai Szövetségi Nyomozóirodával (FBI) közös akcióban - közölte az MTI. Az FBI részvételét a letartóztatásokban azzal indokolták, hogy a tizenkilenc embernek vélhetően köze van a hírhedt New York-i Gambino-klánhoz.

A letartóztatottak a Cosa Nostrának a Passo di Rogano nevű palermói körzetet felügyelő csoportjának voltak a tagjai, kapcsolatban álltak az Egyesült Államokban tevékenykedő Gambino-klánnal. A klán feltételezett vezetőjét, Francesco "Franky Boy" Calit márciusban lőtték le New Yorkban.

Az olasz rendőrség régóta vizsgálódott az Inzerillo-klánnal kapcsolatban, ami a nyolcvanas években ment Szicíliából az Egyesült Államokba, miután alulmaradtak a Cosa Nostra berkeiben zajló belháborúban a maffia fejével, Toto Riinával szemben. A klán a kétezres évek elején tért vissza Szicíliába, és a riválisaival kötött béke után tagjai újabb bűncselekményeket követtek el.

A rajtaütés során a rendőrök hárommillió euró (980 millió forint) értékben foglaltak le vagyontárgyakat.

A rendőrségi akcióhoz Matteo Salvini olasz belügyminiszter is gratulált szerdai Twitter-üzenetében.

A Gambino-klán volt az 1980-as, 1990-es években az Egyesült Államok legnagyobb bűnszervezete. A maffiacsaládnak egykor a "II. Al Caponeként" hírhedtté vált John Gotti volt a feje. Gottit 1992-ben ítélték el gyilkosság és más bűncselekmények miatt, és 2002-ben a börtönben halt meg 61 évesen.

Rovatok