Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu Izrael leghosszabb ideig hatalmon lévő miniszterelnöke

2019. július 20., szombat 10:44

Benjámin Netanjahu lett Izrael legtovább hivatalban lévő miniszterelnöke, már 4876 napig vezette az országot. Ezzel lehagyta Izrael első miniszterelnökét, Dávid Ben-Gúriónt is, írja a BBC. Netanjahu 1996-ban nyerte meg az első választását, és 46 évesen a legfiatalabb miniszterelnök lett. Megválasztották ötödik ciklusára is, azonban ezt nem tudta megkezdeni, és bizonytalan, hogy folytathatja-e a kormányzást.

Hiába győzött az április 9-i választáson, hiába tűnt úgy, hogy felsorakozik mögé az egész szélsőjobboldal, hiába vetett be elképesztő politikai manővereket, Netanjahu képtelen volt a törvény adta határidőn belül létrehozni a 120 fős törvényhozásban stabil többséggel bíró koalíciót, így szeptember 17-én új választások lesznek Izraelben.

Netanjahunak különböző korrupciós ügyekkel is szembe kellett néznie az elmúlt időszakban, június közepén pedig egy izraeli bíróság bűnösnek mondta ki a feleségét, Sara Netanjahut közpénzzel való visszaélés bűncselekményében, mivel a nő rendszeresen rendelt luxuséttermekből ételt az elnöki rezidenciára, összesen 14 millió forint értékben, annak ellenére, hogy a rezidencia egy hivatásos szakácsot is foglalkoztat.

Rovatok