Index Vakbarát Hírportál

Az irániak szerint mindenki jól van az elfoglalt tartályhajón

2019. július 21., vasárnap 10:01

Az Iráni Forradalmi Gárda által lefoglalt, brit zászló alatt közlekedő olajszállító tanker legénységének mind a 23 tagja jó egészségben és biztonságban van a Bandar Abbas kikötőben - közölte Allahmorad Afifipour, a helyi hajózási hatóság vezetője az iráni tévén - írja a Reuters.

A tartályhajót az Iráni Forradalmi Gárda pénteken foglalta le a világ egyik legfontosabb vízi útján, a Perzsa-öböl bejáratát jelentő Hormuzi-szorosban (amelyen keresztül a Közel-Kelet olajforgalmának jelentős része bonyolódik). A tankert a Forradalmi Gárda közleménye szerint azért foglalták le, mert "nem tartotta a tiszteletben a nemzetközi tengeri hajózás szabályait". A tartályhajó állítólag nekiütközött egy iráni halászhajónak, ami vészjelzést adott le, de a Stena Impero erről nem vett tudomást. A Stena Impero tulajdonosa, a Stena Bulk és a hajótér kereskedelmi hasznosításáért felelős cég ezután azt közölte: nem tudnak ilyen balesetről. Az esetről videó is készült.

A Stena Bulk, a tartályhajó svéd tulajdonosának képviselője szombaton azt nyilatkozta, hivatalos kérelmet készítenek, amelyben arra kérik Iránt, engedélyezzen egy hivatalos látogatást a hajón, hogy kapcsolatba léphessenek a legénység indiai, lett, Fülöp-szigeteki és orosz tagjaival.

konfliktus előzménye, hogy július elején Gibraltárban a brit hatóságok lefoglalták a Grace 1 nevű iráni tartályhajót. A brit hatóságok azzal indokolták a lépést, hogy gyanújuk szerint a hajó Szíriába akart szállítani kétmillió hordó kőolajat, megsértve ezzel az Európai Unió által az Egyesült Államok kérésére a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat. Teherán  kalózkodásnak minősítette az incidenst, mivel szerintük a hajó nemzetközi vizeken haladt, amikor lefoglalták.

A feszültség USA és Irán között régebbre nyúlik vissza. Donald Trump 2018 májusában felmondta az Iránnal aláírt atomalkut, hogy új feltételekkel kényszerítsen ki megállapodást, amivel megakadályoznák Iránt az atomfegyver kifejlesztésében. A Perzsa-öböl bejáratánál, a Hormuzi-szorosban ezután több olajtankert ért támadás. Idén június 20-án az iráni Forradalmi Gárda lelőtt egy amerikai drónt. Az USA júliusban lőtt le egy iráni drónt. A helyzetről a legutóbbi elemzésünket ebben a cikkben olvashatja

(Borítókép: Az Iráni Forradalmi Gárda által lefoglalt, brit zászló alatt közlekedő olajszállító tanker 2019. július 19-én. Fotó: Reuters Tv / Reuters)

Rovatok