Index Vakbarát Hírportál

Hiába kért védelmet, meggyilkolták az orosz LMBT-aktivista nőt

2019. július 23., kedd 13:00

Meggyilkoltak egy ismert melegjogi aktivistát Szentpéterváron. Jelena Grigorjeva holtteste rengeteg késszúrással és fojtogatások nyomával került elő vasárnap – írta a Moscow Times.

A gyilkossággal kapcsolatban egy 40 éves férfit őrizetbe vettek. 

Szólt, hogy életveszélyben van 

Grigorjeva rendszeres résztvevője volt béketüntetéseknek, kiállt a demokratikus választások védelmében, hogy vegyék nyilvántartásba az ellenzéki jelölteket, aktívan küzdött a melegek hátrányos megkülönböztetése ellen, ami fokozottan nehéz egy olyan országban, ahol egy igen szabadon értelmezhető törvény van érvényben a „homoszexuális propaganda” terjesztésének tiltásáról. A törvény óta erősödtek a nyílt homofób támadások is. Hogy mennyire, arra ez a 2015-ös kísérlet a bizonyíték:

A nő nemcsak rendszeresen posztolt az őt ért fenyegetésekről, de a rendőrséget is értesítette a halálos üzenetekről. A rendőrség azonban nem látta indokoltnak, hogy a polgárjogi aktivitása miatt a tüntetésekről többször előállított nőnek védelmet biztosítsanak.

„Nagyjából azzal a hozzáállással kezelték a rendőrök, hogy majd hívja őket, ha épp gyilkolják. Hát, nem volt ideje telefonálni” – mondta Grigorjeva jogi képviselője.

A rendőrség hozzáállása – amit fentebb említett tiltó törvény is bátorít –, azért is kifogásolható, mert Grigorjeva a sajtó szerint egy ismert közéleti szereplő volt.

Rovatok