Index Vakbarát Hírportál

Elengedték az ukránok a feltartóztatott orosz tanker legénységét

2019. július 25., csütörtök 17:08

Elengedték az ukrán hatóságok az Izmail kikötőjében feltartóztatott orosz tartályhajó legénységét, tájékoztatott orosz hírügynökségeket a kijevi orosz nagykövetség. „Sikerült megerősítést kapni arra az információra, miszerint a legénység a hajó tulajdonosának döntése alapján hazautazik, maga a hajó azonban Izmailban marad" – jelentette ki Gyenyisz Golenko kijevi orosz sajtóattasé a TASZSZ-nak.

Korábban a Strana.ua hírportál az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orosz tankeren őrizetbe vett matrózokat szabadon engedték, miután előzetesen arra kötelezték őket, hogy ha beidézik őket, jelenjenek meg a nyomozással kapcsolatos kihallgatásokon, írja az MTI.

Mint írtuk, feltartóztatta és átkutatta a Neyma orosz tartályhajót az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a katonai ügyészség, arra hivatkozva, hogy a novemberi tengeri incidens idején akadályozta az ukrán hadihajók áthaladását a Kercsi-szoroson.

Az SZBU bírósági felhatalmazást kért a hajó tárgyi bizonyítékként való lefoglalására. A szolgálat és a katonai ügyészség nyomozói bírósági engedéllyel dokumentumokat, az incidens alatt készült rádiókommunikációs felvételeket és hajónaplókat foglaltak le, és a legénységet is kihallgatták.

A kommüniké szerint Izmail ukrán kikötőbe szerdán érkezett a Nika Spirit nevű, orosz zászló alatt haladó hajó, amit az EQUASIS nemzetközi informatikai rendszerben az IMO-8895528 szám alapján a Neymaként azonosítottak, és amit az orosz hatóságok a Kercsi-szoros elzárására használtak.

Nem váratnak magukra a következmények, ha a feltartóztatott orosz tartályhajó személyzetét Ukrajna túszul ejti, figyelmeztetett az orosz külügyminisztérium. A moszkvai diplomáciai tárca közölte, hogy tisztázza a helyzetet az ukrán hatóságok által feltartóztatott orosz tartályhajó körül.

Rovatok