Index Vakbarát Hírportál

A bajor belügyminiszter szerint a bevándorlók előbb alkalmaznak erőszakot, mint a németek

2019. augusztus 5., hétfő 19:18 | aznap frissítve

Valószínűleg nagy vitát fognak kiváltani Németországban azok a gondolatok, amelyeket Joachim Herrmann, Bajorország tartományi belügyminisztere fejtett ki a bevándorlókról a Passauer Neue Presse című lapnak adott interjúban. A menekültügyben mindig is kemény hangot megütő Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa az elmúlt hetekben félelmet és nyugtalanságot kiváltó történésekre reagált, például arra, hogy egy körözés alatt álló eritreai bevándorló Svájcból Németországba szökött, majd ott a vonat elé lökött egy gyereket.

Az erőszakos bűncselekmények kockázatának növekedésével jár a menedékkérők befogadása, és ezt nem szabad elhallgatni, mondta Hermann az interjúban, de külön hangsúlyozta, hogy nem szabad általánosítani, nem minden külföldi bűnöző. A politikus ezután a következőket mondta:

Hermann szerint a megoldást a következetes fellépés, a következetes büntetés, adott esetben pedig következetes kiutasítás jelenti. 

Bajorországban a bűnözés harminc éve a legalacsonyabb szintre süllyedt, de Hermann szerint a bevándorlás nélkül még kisebb lenne az erőszakos bűncselekmények száma.

A naiv álmodozóknak, akik úgy tesznek, mintha a bevándorlással csak egy kicsivel több multikulti lenne, és semmi egyéb nem változik, világosan el kell mondani, hogy ugyan érvényes a menedékjog, de nem tudunk mindenkit befogadni.

A korlátlan befogadás túlterhelné a társadalmat, mondta a bajor belügyminiszter, aki szerint minden egyes újonnan érkező ember további kockázatokat hurcolhat be magával.

Joachim Herrmann szerint alapos átdolgozásra szorulnak a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírások. A schengeni övezetről azt mondta: "nyilvánvalóan nem engedhetünk meg magunknak teljesen nyitott határokat Európán belül, különösen addig nem, amíg nincsenek biztosítva az EU külső határai".

Miután a Svájcban már bűncselekményt elkövető eritreai menekült mindenféle ellenőrzés nélkül utazhatott el vonaton Németországba, Joachim Hermann azt mondta: a hatóságoknak tudniuk kell, ki tartózkodik az ország területén, ezért intelligens határellenőrzési megoldásokra van szükség Európán belül, amelyek nem vezetnek állandó dugókhoz.  

Korábban több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a bűnügyi statisztikákat mindenképpen módosította a Németországba érkezett több mint 1 millió menekült, de a helyzet nem romlott drámaian.  A menekültek részarányukhoz képest magasabb arányban szerepelnek a német bűnügyi statisztikákban, de eddig a bűncselekmények jelentős része a zsúfolt menekülttáborok falai között történt. Főleg a Marokkóból és Algériából, illetve a Szerbiából és az Albániából származók csoportjára jellemző, hogy az országba érkező menedékkérők körében képviselt arányukhoz viszonyítva sokan kerülnek a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyek közé. 

A 100 ezer főre számított gyilkosságok száma Magyarországon magasabb, mint Németországban vagy a magyar propaganda által életveszélyes helynek beállított Svédországban, miközben a gyilkossági ráta négyszer magasabb a migrációtól nem érintett Litvániában vagy Észtországban. A szexuális bűncselekmények száma Németországban nem nőtt jelentősen, ezek 91 százalékát nem "migránsok", hanem helyiek követik el.

Rovatok