Index Vakbarát Hírportál

Málta nem engedi tankolni a civil mentőhajókat

2019. augusztus 8., csütörtök 07:02

A máltai hatóságok nem engedik meg az Ocean Viking civil mentőhajónak, hogy a szigetországban töltsön üzemanyagot, közölte szerdán késő este a hajót bérlő egyik segélyszervezet, az SOS Méditerranée szóvivője.

Napközben még úgy volt, hogy a hajó egy bizonyos időintervallumban tölthet üzemanyagot Máltán, később azonban a máltai tengerészeti hatóságok közölték a hajóval, hogy nem köthet ki – mondta a szóvivő, aki hozzátette: más megoldáson gondolkodnak. A máltai hatóságok viszont egyelőre nem erősítették meg, hogy az eset így történt, írja az MTI a dpa hírügynökség alapján.

A franciaországi SOS Méditerranée és a Svájcban bejegyzett Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetek a Norvégiától bérelt Ocean Vikinggel a hét vége óta végzik a menekülők földközi-tengeri mentését. A két szervezet 2016-tól kezdődően tavalyig egy másik hajóval végezte a mentést: az Aquarius csaknem 30 ezer embert vett fedélzetére a líbiai partoknál, és szállította többségüket Olaszországba, egy kis részüket pedig Máltára.

Az olasz parlament képviselőháza július 25-én, a felsőház pedig hétfőn szavazta meg az ország migrációs intézkedéseinek további szigorítását: az új törvények azt is lehetővé teszik, hogy a hatóságok kitiltsák az ország vizeiről a partokhoz migránsokat szállító civilhajókat.

Rovatok