Index Vakbarát Hírportál

Kitiltják Velence központjából az óceánjárókat

2019. augusztus 8., csütörtök 21:39 | aznap frissítve

Eldőlt, kitiltják a nagy méretű óceánjárókat Velence történelmi központjából, írja a BBC az olasz kormány közlésére hivatkozva. A tilalom szeptemberben lép életbe és az 1000 tonnásnál nehezebb hajókra fog vonatkozni.

Az utóbbi időben egyre többen követelték, hogy tiltsák ki a nagy hajókat a város vízi útjairól, ugyanis több veszélyes helyzetet is okoztak ezek a járművek Velencében.

Június elején egy óceánjáró egy kis turista hajóval ütközött össze a Giudecca-csatornán, a balesetben akkor többen megsérültek, volt, akit kórházba kellett szállítani. Július elején pedig egy tengerjáró sodródott veszélyesen közel egy nagyobb viharban a velencei partokhoz, igaz, akkor végül tolóhajók segítésével sikerült elkerülni a balesetet.

Jövő hónaptól kezdődően bizonyos társaságok óceánjárói már csak a városközponttól távoli Fusina, illetve Lombardia kikötőkbe érkezhetnek be. A hosszabb távú terv az, hogy 2020-ra már az összes Velencébe érkező nagy hajó harmada itt kössön ki. 

A kritikusok régóta azt állítják, hogy a hatalmas tengerjáró hajók által Velence csatornáin keltett hullámok erősen rontják a vízre épített város alapjait. Sokan panaszkodtak arra is, hogy a hajómonstrumok egész egyszerűen elrontják a város történelmi látképének romantikáját, ráadásul túl sok turistát hoznak Velencébe. Ennek ellenére a forgalmas Giudecca-csatornán idén nyár elején történt baleset nélkül valószínűleg sokáig nem lépett volna még ebben az ügyben az olasz kormány.

Jól mutatja ezt az is, hogy még a júniusi balesetet követően sem volt hajlandó az olasz közlekedési miniszter támogatni azt a tervet, hogy a tengerjáró hajókat elirányítsák a Giudecca-csatornából. Ekkor a velencei vezetés az UNESCO-tól kérte, hogy védje meg a várost.

Rovatok