Index Vakbarát Hírportál

Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be az olasz miniszterelnök ellen

2019. augusztus 9., péntek 13:46

Bizalmatlansági indítványt nyújt be az olasz kormánykoalíciót alkotó egyik párt, a Liga Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen, és az ezt bejelentő pénteki közleményben mielőbbi választásokat is sürget. "Akik vesztegetik az időt, az országnak ártanak" - áll a közleményben.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője csütörtökön jelentette be: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.

A pártfüggetlen Giuseppe Conte kormányfő azt vetette Salvini szemére, hogy csak pártja szárnyaló népszerűségéből akar tőkét kovácsolni. A bevándorlásellenes Liga vezetője nem is tagadta ezt, azt mondta, fel fogja kérni az olaszokat, hogy ruházzák fel "minden felhatalmazással".

Salvini potenciális új szövetségese, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke kijelentette: az előrehozott választások olyan olasz kormányt eredményezhetnek, amely eltökélt végrehajtani "az Olaszország számára szükséges, politikailag inkorrekt reformokat".

(MTI)

 

Rovatok