Index Vakbarát Hírportál

Mégsem evakuálják a nukleáris fegyverbaleset közelében fekvő orosz települést

2019. augusztus 13., kedd 23:43

Az orosz hatóságok lefújták az Oroszország északi részén lévő Nyonoksza település szerda reggelre tervezett evakuálását, jelentette a TASS orosz hírügynökség magyar idő szerint kedden késő este. Kedd délután az orosz hírügynökség még arról számolt be, hogy a nukleáris fegyverbaleset közelében található települést evakuálják.

A TASS szintén kedden jelentette, hogy a múlt héten bekövetkezett baleset áldozatait ellátó orvosokat Moszkvába küldték orvosi vizsgálatra. Az orvosok a baleset után védőruhát és légzőkészüléket viseltek. Arról is beszámoltak, hogy a balesettel kapcsolatban titoktartási megállapodásokat írattak alá velük.

Lassan adagolják az információkat

Oroszország a hétvégén ismerte el, hogy a legelső hírekkel ellentétben nem 2, hanem 5 halottja van annak a balesetnek, amely során felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve tesztelés közben csütörtökön egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében. A hivatalos tájékoztatás szerint a balesetben a Roszatom munkatársai vesztették életüket. A vállalat hétfőn közölte, hogy a baleset áldozatainak emlékét úgy lehet a leginkább megtisztelni, ha az új fegyvertípusok kifejlesztését tovább folytatják.

Bizonytalanságot szült, hogy az oroszok a baleset után először tagadták, hogy káros sugárzást mértek volna a területen, majd kedden, az evakuálásról szóló híreket alig pár órával megelőzve jelentették be, hogy megnőtt a gamma-sugárzás a területen fegyverkísérlet közben bekövetkezett baleset idején.

A rakétarobbanásról úgy nyilatkozott újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hogy nem volt hajlandó megerősíteni azt a nemzetközi találgatást, hogy a legalább öt ember életét követelő baleset a Burevesztnyiknek vagy Skyfallnak nevezett atommeghajtású cirkálórakétával történt volna. A szóvivő keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy csak szakértők nyilatkozhatnak ilyen esetekről, és annyit mondott:

Balesetek, sajnos, történnek.

A korábbi, evakuálásról szóló hírek arról szóltak, hogy Nyonoksza település lakóit szerda reggel költöztetik ki az otthonaikból, egészen pontosan reggel 5 és 7 óra között. Nyugati lapok arról írtak, hogy a fegyverkísérlet során történt robbanás után a sugárzó törmelék szóródhatott szét az evakuált település közelében, és ennek köszönhető a keddi katonai beavatkozás.

Hadiipari források úgy vélik, hogy az orosz hadsereg egy nukleáris hajtóművel rendelkező, Skyfall néven is ismert rakétával kísérleteztek, amelyet Vlagyimir Putyin először 2018-ban mutatott be. A rakéta elvileg korlátlan hatótávolságú, emellett képes kikerülni az amerikai rakétavédelmi rendszereket, ám a szakértők a bejelentés óta kétségbe vonják a technológia létezését. A halálos balesettel végződő teszt után még kevésbé tűnik hihetőnek Vlagyimir Putyin bejelentése.

Donald Trump a balesetről azt írta a Twitterre, hogy az amerikaiaknak tanulniuk kell az oroszok hibájából, mivel a két ország nagyon hasonló technológiát használ. Csak az amerikaiak sokkal fejlettebbet, írta.

Az amerikai elnök azt is hozzátette, hogy a sugárzás, és az azzal járó bizonytalanság „nem jó”.

Rovatok