Index Vakbarát Hírportál

Spanyolország befogadná az olasz partoknál veszteglő mentőhajót, de ők nem kérnek belőle

2019. augusztus 18., vasárnap 13:11

Spanyolország felajánlotta, hogy befogadja a közel három hete Lampedusa partjainál vesztegelő Open Arms nevű menekülthajót, írja az AFP. A spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez vasárnap elrendelte Algericas város kikötőjének megnyitását a hajó a menekülthajó előtt. Hozzátette, "a helyzet nagyon sürgős", és Olaszország elutasító hozzáállása "felfoghatatlan".

A hajót működtető segélyszervezet viszont közölte:

nem tudják elfogadni az ajánlatot, mert tekintettel a "szélsőséges humanitárius vészhelyzetre", a fedélzeten tartózkodóknak azonnal partra kellene szállni.

Azt mondják, elképzelhetetlennek tartják, hogy még hat napig hajózzanak Algecirasig, mert a helyzet fenntarthatatlanná vált a fedélzeten. Az emberek aggódnak, erőszakosak, egyre nehezebb őket megfékezni, egy további hatnapos utazás az egészségüket, sőt akár az életüket is veszélyeztetné, írja az MTI.

Vasárnap legalább négy ember a vízbe ugrott az Open Arms fedélzetéről, hogy úszva kísérelje meg elérni Lampedusa partjait. A mentőhajó legénységének több tagja utánuk ugrott, hogy visszavigyék őket a fedélzetre.

A spanyolok felajánlása egy nappal azután jött, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter a miniszterelnökének utasítására engedélyezte, hogy legalább a gyerekek partra szállhassanak Olaszországban. 

Egy hete Richard Gere amerikai színész szakította meg toszkánai nyaralását, és vitt élelmet a hajón vesztegelő menekülteknek. A hajón büszkén mutogatta a kisfiáról készült képeket a menekülteknek, akikkel barátságosan el is beszélgetett. Gere azonban nemcsak beszélgetett, hanem élelmiszert és vizet is vitt a hajóra, és adománygyűjtést is indított a menekültek számára. 

Mint ismert, a máltai és az olasz hatóságok tavaly június óta megtiltották a mentőhajók kikötését, ez alól csak azokban az esetekben van kivétel, ha már korábban létezett megállapodás a menekültek más országokba való áthelyezésére. 

Az Open Arms mentőhajót egy spanyol segélyszervezet működteti. Az Európai Parlament vezetője, David Sassoli felszólította az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, hogy segítsen megoldani a helyzetet. Az EB azonban csak közvetítőként működhet közre a tagállamok között, és az elosztási folyamat csak azután kezdődhet meg, miután egy tagállam azt hivatalosan is kéri.  Bár korábban  Spanyolország miniszterelnök-helyettese azonban közölte, ők biztosan nem fogják ezt megtenni, most úgy tűnik, mégis meggondolták magukat.

Rovatok