Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az olasz miniszterelnök

2019. augusztus 20., kedd 16:05 | aznap frissítve

Felajánlotta lemondását Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke - jelentette be a politikus kedden az olasz parlamentben. Conte független kormányfőként 14 hónapig vezette szélsőjobboldali Liga, és a populista, elitellenes Öt Csillag Mozgalom koalícióját.  A leköszönő miniszterelnök a beszédében Matteo Salvinit nevezte az újabb belpolitikai válság felelősének, aki személyes és pártérdekből felrúgta a koalíciót - írta a BBC

Egyórás felszólalásában Conte majdnem végig a Salvini vezette Liga döntését bírálta. Hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini az előrehozott választásokon való győzelmében reménykedve személyes érdekeit és saját pártját helyezte az olaszok nemzeti érdekei elé. A kormányfő emellett politikai opportunizmussal vádolta Salvinit, kijelentve, hogy hiányzik belőle a politikai intézmények iránti felelősség. Conte szerint a Liga "beszennyezte" az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormány tizennégy hónapon át tartó munkáját - írta az MTI. 

Conte még ma találkozik az olasz államfővel, Sergio Mattarellával, akinek este hivatalosan is benyújta lemondását. Mattarella szerdától konzultál a parlamenti pártok frakcióvezetőivel, és felméri, hogy a tavaly felállt parlament munkája folytatható-e egy másfajta többséggel, vagy ennek hiányában előre hozott választásokat kell kiírni. A második esetben az államfő a választásokig ideiglenes kormányt bízhat meg. 

Az olasz kormányválság hátteréről és előzményeiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Sergio Mattarella államfő tehát most szerdától a parlamenti pártok frakcióvezetőivel konzultál: egymás után fogadja őket a legkisebb politikai formációtól a legnagyobbig. Az egyeztetéssel az elnök felméri, hogy a tavaly felállt parlament munkája folytatható-e egy másfajta többséggel, vagy ennek hiányában előre hozott választásokat kell kiírni. A második esetben az államfő a választásokig ideiglenes kormányt bízhat meg.

HACSAK AZ UTOLSÓ PILLANATBAN NEM TÖRTÉNIK ÚJABB FORDULAT, A TAVALY JÚNIUS ELSEJÉN MEGSZÜLETETT M5S-LIGA KORMÁNY A KEDDI NAPON VÉGET ÉR.

Tehát Giuseppe Conte szerdán már nem járul a képviselőház elé, és elmarad az augusztus 22-re kitűzött szavazás is az olasz parlament létszámcsökkentéséről.

Nemrég még előre hozott választások tűntek valószínűnek, de az utóbbi napokban felerősödött az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) közös kormányának lehetősége. Ezt a PD-főtitkár, Nicola Zingaretti kezdetben kizárta, később viszont a PD-nek a korábbi főtitkár és miniszterelnök, Matteo Renzi vezette szárnya kerekedett felül, amely inkább az M5S-t választja, mint az urnákban való megmérettetést. Ugyanakkor hétfőn az 5 Csillag Mozgalom cáfolta, hogy szövetségre akarna lépni Demokrata Párttal (PD) annak érdekében, hogy tovább folytathassák a kormányzást ebben a törvényhozási periódusban. Mozgalmunk soha nem fog Matteo Renzi volt kormányfővel tárgyalni - szögezte le Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter, az M5S egyik vezető politikusa.

A Liga azt szorgalmazza, hogy októberben tartsanak új választásokat, mivel a párt népszerűsége jelentősen megnőtt a legutóbbi választás óta, miközben az 5 Csillag Mozgalom támogatottsága visszaesett. Így, ha most lennének a választások, a Liga lehetne az olasz parlament legnagyobb ereje, és Matteo Salvini jelenlegi belügyminiszter esélyes lehetne a miniszterelnöki posztra.

A jelenlegi felmérések az M5S-nek 10 százalékot se jeleznek, a PD-nek viszont 20 százalék feletti eredményt, mégis a két párt együtt a parlament felső- és alsóházában is többséggel bírna a 2018-as parlamenti választásokon kapott mandátumokkal. Nicola Zingaretti hétfői kijelentése szerint a PD "erős, a következő négy évig tartó" kormányt akar, ami azt jelenti, hogy szigorú feltételekhez köti az M5S-szel való országirányítást.

Az olasz kormánykoalíció kisebb pártjának vezetője, Matteo Salvini tizenkét napja jelentette be, hogy megszűnt a többség a koalíciójuk mögött és nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.

A pártfüggetlen Giuseppe Conte kormányfő azt vetette Salvini szemére, hogy csak pártja szárnyaló népszerűségéből akar tőkét kovácsolni. A bevándorlásellenes Liga vezetője nem is tagadta ezt, azt mondta, fel fogja kérni az olaszokat, hogy ruházzák fel "minden felhatalmazással".

Salvini potenciális új szövetségese, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke ezután kijelentette: az előrehozott választások olyan olasz kormányt eredményezhetnek, amely eltökélt végrehajtani "az Olaszország számára szükséges, politikailag inkorrekt reformokat".

Rovatok