Index Vakbarát Hírportál

Úszva próbálnak eljutni a menekültek az olasz partokig

2019. augusztus 20., kedd 14:11 | aznap frissítve

Legalább kilenc ember a tengerbe ugrott, hogy úszva jusson el az olasz Lampedusa szigetére - írta az AP hírügynökség. Az Open Arms nevű mentőhajó augusztus eleje óta vesztegel Olaszország partjainál, Matteo Salvini belügyminiszter nem engedi, hogy kikössön, pedig hat európai ország jelezte, hogy befogadja a hajón tartózkodó embereket. 

A beszámoló szerint egy ember délelőtt is a vízbe ugrott, a parti őrség kimentette, az illető pedig ezután megtagadta, hogy visszatérjen a hajó fedélzetére. A Open Arms kapitánya arról tájékoztatta az olasz hatóságokat, hogy az utasok egyre csalódottabbak, a helyzet pedig kezd egyre tarthatatlanabbá válni. 

A máltai és az olasz hatóságok tavaly június óta megtiltották a mentőhajók kikötését, ez alól csak azokban az esetekben van kivétel, ha már korábban létezett megállapodás a menekültek más országokba való áthelyezésére. Az Open Arms mentőhajót egy spanyol segélyszervezet működteti. Az Európai Parlament vezetője, David Sassoli felszólította az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, hogy segítsen megoldani a helyzetet.

Rovatok