Index Vakbarát Hírportál

Vészesen fogy az élelmiszer a Földközi-tengeren veszteglő mentőhajón

2019. augusztus 22., csütörtök 23:24

Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek csütörtöki figyelmeztetése alapján mindössze öt napra elegendő élelmiszer maradt az Olaszország és Málta között veszteglő Ocean Viking hajón a fedélzetre vett 356 embernek – írja az MTI.

Az Ocean Viking 13 napja vár engedélyre Málta és Olaszország között, hogy utasaival biztonságos kikötőbe hajózhasson, a fedélzeti orvos szerint azonban napról napra egyre rosszabb a helyzet, a rendes fejadagok pedig már csak öt napra elegendőek. Az MSF szerint az Ocean Viking 31 fős személyzettel, orvosi részleggel és négy mentőcsónakkal rendelkezik. Ezen felül papíron legfeljebb 200 ember tartózkodhatna a fedélzeten, így nem meglepő, hogy a csaknem dupla létszám miatt hamarabb fogy az élelmiszer a hajón.

A hajó egyáltalán nincs könnyű helyzetben:

Martello elmondta, az eredetileg 96 férőhelyes lampedusai befogadóközpontban több mint kétszázan vannak most, így nagyon nehéz lenne újabb embereket befogadni. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy természetesen nem lehet azt mondani, hogy itt a vége, senkit sem fogadnak be.

Kedden késő este egyébként éppen Lampedusa szigetén köthetett ki három hét után az Open Arms spanyol civil szervezet hajója, így a még rajta maradt 83 menekült pedig partra szállt.

Rovatok