Index Vakbarát Hírportál

Iraki célpontot bombázott az izraeli légierő

2019. augusztus 23., péntek 09:27

A New York Times szerint egy síita fegyverraktár volt a támadás célpontja. Izrael rendszeresen támad olyan külföldi célpontokat, ahol Irán nemzetközi katonai terjeszkedését sejti.

 Izrael egy Bagdadtól északra fekvő támaszpontot bombázott még júliusban - mondta el egy magas rangú közel-keleti hírszerzési tisztségviselő a New York Timesnak. Amerikai illetékesek úgy értesültek, hogy Izrael az elmúlt napokban is több légicsapást hajtott végre Irakban - írta az újság.

Júliusban a Népi Mozgósítási Erők (PMF) nevű, többségében síita csoportokat tömörítő félkatonai szervezet négy támaszpontját érte támadás. A szövetség Irán támogatását élvezi, és ellenzi az amerikai katonai jelenlétet Irakban. Izrael korábban többször bombázta Irán szíriai érdekeltségeit. Irakra kiterjesztett támadásai azonban a sajtókommentárok szerint kedvezőtlenül hathatnak Bagdad és Washington viszonyára.

Az Egyesült Államok régóta próbálja fenntartani a Szaddám Huszein iraki diktátor eltávolítása idején lerohant Irak egységét, de a déli síita, az északi szunnita területek és Iraki Kurdisztán egyben tartása nem kicsi feladat.

Bár az iraki síiták az Egyesült Államokat is hibáztatták a bombázásokért, a Pentagon tagadta, hogy köze lenne a csapásokhoz. A PMF-et vezető Fálih al-Fajjád csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy egyelőre vizsgálat zajlik az ügyben. Az előzetes nyomozás arra jutott, hogy a légicsapásokat külföldön, állami szinten tervelték ki. Fajjád elmondta, hogy folytatódik a vizsgálat a felelősök megnevezése és a megfelelő válaszlépések meghatározása érdekében.

Irán és Izrael gyűlölete régi eredetű, és nem pusztán az arab világban amúgy sem szokatlan zsidóellenességből ered. Sőt, Irán a saját országában viszonylag toleráns a zsidó vallásúakkal szemben. A történelmi ellenségeskedés fő oka inkább az, hogy Iránban Reza Pahlavi népnyúzó sah sokáig izraeli fegyverszállításokkal és titkosszolgálati támogatással (a fegyvert olajért program keretében) tartotta fenn rémuralmát.

Amikor aztán Iránban győzött az iszlám forradalom, az új, a népi erők gyűlölettel fordultak a sah két támogatója, Izrael és az Egyesült Államok ellen, és a mindenkori iráni politikai és egyházi vezetők visszatérően fenyegetőznek Izrael elpusztításával. A kiújuló viszály három jól látható következménye,

Rovatok