Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan felhívta Putyint a szíriai géppuskatűz után

2019. augusztus 23., péntek 15:38

Komolyan aggódik az idlíbi helyzet miatt Recep Tayyip Erdoğan török elnök, írja az MTI – erről pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is beszélt telefonon a török államfői hivatal közlése szerint. Az északnyugat-szíriai területen az Aszad-hű kormányerők ugyanis géppuskatüzet nyitottak a 8-as számú török megfigyelőpontra csütörtökön.

Erdoğan felhívta az orosz elnök figyelmét arra, hogy a szíriai kormányerők előrenyomulása Idlíb és Hama tartományban akár humanitárius válsághoz is vezethet. A török elnök szerint egyenesen hátráltatja a polgárháború rendezését a damaszkuszi csapatok offenzívája az ellenzék utolsó bástyái ellen.

A kormányerők és a velük szövetséges orosz csapatok még április végén indítottak offenzívát Hama és Idlíb tartományban: míg Hamát azóta már szinte teljes egészében el is foglalták, Idlíb még jórészt a felkelők és a Haját Tahrír as-Sám dzsihadista szervezet uralma alatt áll.

Az alacsony intenzitású offenzíva július vége óta pörgött fel: innentől szaporodtak meg a provokatív akciók az ellenzéki milíciák utánpótlásában is szerepet játszó török egységek ellen. Az utóbbi napokban a török megfigyelőpontok közvetlen közelébe kerültek a szíriai kormányerők, akik orosz támogatással – és Ankara szerint Putyin orosz elnök tudtával – nyomulnak előre Szíriában, felrúgva ezzel a kialakult status quót. 

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet pénteken arról számolt be, hogy a szíriai kormányerők elfoglalták az észak-hamai Morek városát is: itt korábban szintén török megfigyelőállomás működött, de Ankara kedden kiürítésre kényszerítette az ottani csapatait. 

A harcok elől pedig tízezrek indultak útnak Északnyugat-Szíriából a török határ felé: az ENSZ legutóbbi adatai szerint legalább 500 civil halt meg a térségben tüzérségi és légitámadásokban az elmúlt négy hónapban, augusztusban pedig 72 ezer ember menekült el a térségből.

Rovatok