Index Vakbarát Hírportál

Trump megint gazdasági háborút hirdetett Kína ellen

2019. augusztus 23., péntek 23:33

Hazaköltözésre szólította fel Kínából az amerikai cégeket Donald Trump elnök, miután Peking az amerikai büntetővámokra válaszul 75 milliárd dollár értékű amerikai importcikkekre vetett ki pótvámot, és ismét hatályba léptette az amerikai gépjárművekre vonatkozó 25, valamint a járműalkatrészekre vonatkozó 5 százalékos pótvámokat. A kínai kormány vám- és adóügyekért felelős bizottsága összesen 5078 féle amerikai árucikkre vetett ki pótvámot válaszul Trump augusztus 1-jén bejelentett új büntetővámjaira.

A kereskedelmi háborúskodás logikája szerint a lépésre válaszul Amerikától is ellencsapások várhatók. (Arról, hogy miért folytat hosszabb ideje kereskedelmi háborút a két gazdasági óriás és ez miért fenyegeti recesszióval a világgazdaságot, többek között itt írtunk.)

Semmi szükségünk Kínára, és - őszintén szólva - sokkal jobban állnánk nélkülük. Azt a hatalmas összegű pénzt, amit Kína az Egyesült Államokból csinált és lopott, évről évre, évtizedekig, meg kell állítani, és meg is lesz állítva

- írta ki a Twitterre az elnök. 

"A nagyszerű amerikai cégeinket ezért felszólítom, hogy azonnal kezdjék el keresni Kína alternatíváját, többek között hozzák HAZA a vállalkozásaikat, és gyártsák a termékeiket az USA-ban" - tette hozzá.

Trumpnak nincs jogköre semmilyen cég hazarendelésére, az amerikai kereskedelmi kamara válaszul "folyamatos, konstruktív tárgyalásokat" javasolt az elnöknek, hogy a két gazdasági szuperhatalom megállapodásra jusson. Ugyanakkor a vámháború elmérgesedése miatt a Kínába települt amerikai vállalatokat érzékeny veszteségek érhetik, akárcsak az olyan cégeket, amelyek nagy mennyiségben exportálnak árucikkeket Kínába.

Rovatok