Index Vakbarát Hírportál

Most már Ön is megveheti Putyin elnöki limuzinját

2019. augusztus 23., péntek 16:48

Elkezdték árulni a 2013 óta fejlesztett Aurus luxuslimuzint, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök tavalyi beiktatásánál is használtak, írja a Reuters. A pénteken bemutatott Aurus Senat alapmodelljét 18 millió rubelért (átszámítva kb. 81 millió forintért) kínálják, és elsősorban az észak-afrikai, valamint a közel-keleti piacokat célozzák meg vele.

Rajtuk kívül viszont európai és kínai vevőkre is számítanak: 2020-21 környékén Kínában is bemutatják majd a luxuslimuzint, mondta Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter a Moszkvában tartott autóbemutatón.

Az orosz állam 2013 óta több mint 12,4 milliárd rubelt (azaz kb. 56 milliárd forintot) fektetett be az Aurus fejlesztésébe, a limuzint a Gépjárműmotorok Tudományos Központi Kutatóintézete (NAMI) és a Sollers autógyártó vállalat gyártja le közösen. Rendeléseket már fogadnak, de idén még nem tervezik a luxusautót kiskereskedelmi forgalomba hozni.

Nem csak limuzint fejlesztenek egyébként az Aurus-projekt keretein belül: már tesztfázisban van egy egyterű modell és egy utcai terepjáró is. Manturov reméli, hogy az SUV Komendantot már jövőre be tudják mutatni a Moszkvai Autószalonon.

Az ígéretek szerint 2024-25-re elkészül az Aurus limuzinjának hibrid, vagy akár teljesen elektromos változata – a limuzinból pedig hosszabb és rövidebb változatot is készítenek majd. A projekt vezérigazgatója reméli, hogy nem csak kormányzati vezetők, de üzletemberek is szívesen vásárolnak majd a cég modelljeiből.

Az orosz Aurust egyébként a szovjet vezetőket szállító ZiL limuzinok utódjának szánják: legutoljára Mihail Gorbacsov kapott egy ZiL–41052-t 1985-ben, a kocsit pedig Borisz Jelcin is megtartotta egészen 1995-ig. 

Rovatok