Index Vakbarát Hírportál

Megint kiengedték Navalnijt

2019. augusztus 24., szombat 08:23

Sokadik 30 napos elzárása után ismét kiengedték az orosz hatóságok az orosz ellenzék legismertebb vezetőjét. Alekszej Navalnij péntek reggel hagyta el a fogdát, ahová a gyülekezési törvény megsértéséért került, miután a bíróság igazoltnak találta, hogy a július 20-i – engedélyezett – tüntetésen, majd később a Facebookon újabb tiltakozásra szólított fel, anélkül, hogy ahhoz mér meglett volna a hatósági hozzájárulás.

Elzárása után néhány nappal Navalnij allergiás tünetekkel kórházba került, miután az Alapítvány a Korrupció Elleni Küzdelemért (FBK) alapítójának feldagadt az arca és vörös foltok jelentek meg a bőrén. Orvosa szerint valamilyen mérgező anyag került a szervezetébe. Az orvosi kezelés idejét az ügyészség nem tekintette a büntetés részének, ezért kérte szabadon engedésének későbbre halasztását, ezt azonban a bíróság elutasította.

Moszkvában több hete kitartóan tüntet az ellenzék, tiltakozva az ellen, hogy a szeptember 8-án esedékes városi önkormányzati választásokon el sem indulhattak a "rendszeren kívüli" ellenzéki képviselők. (A fogalom az orosz terminológiában a parlamentben lévő, néha tiltakozó, de alapvetően a rendszer részeinek tekintett, statiszta szerepet játszó ellenzéki pártoktól – a kommunista párttól (KPRF), az Igazságos Oroszországtól (SZR) távol álló ellenzékieket jelenti.)

A tüntetésekkel szemben szokatlanul nagy erőkkel lép fel az orosz rendőrség, ezreket állítva elő és szabva ki súlyos pénzbüntetéseket, elzárásokat.

Navalnij szerint a tüntetések azonban csak erősödni fognak, a rendéri fellépés nem csak eredménytelen lesz, de azt "meg fogja bánni a hatalom" – idézte a Dozsgy televíziós csatorna a politikust.

Rovatok