Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson szerint nagyon kicsi az esély egy brexitmegállapodásra

2019. augusztus 25., vasárnap 14:02

A szokásokhoz híven tüntetésekkel tarkítva, de megkezdődött a hétvégén a világ legfejlettebb országai, a G7-ek találkozója Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Japán, Németország, Olaszország, Kanada, valamint egy különleges EU-delegáció részvételével.

Az esemény eddigi legérdekesebb fejleménye, hogy Boris Johnson nemrég megválasztott brit miniszterelnök ismét megszólalt brexit ügyben, és homlokegyenest mást mondott, mint nemrég hasonló témában - írja a BBC.

Johnson megválasztása után beindult a tanakodás, hogy mostantól reális esélye van a rendezetlen kilépésnek, és ugyan Johnson fenyegetőzött is ezzel, meg új megállapodást is szeretne a tető alá hozni, azért korábban azon az állásponton volt, hogy egymillió az egyhez annak az esélye, hogy nem tudnak október végéig megegyezni az EU többi tagállamával a kilépésről.

Ehhez képest most azt mondta, hogy egy hangyányi esély van arra, hogy megegyeznek a megállapodás részleteiről.

Hozzátette azt is, hogy a mostani, egyébként elég feszült hangulatban kezdődött G7-csúcson eddig azt tapasztalta, hogy a vezető hatalmak végre kezdik megérteni, hogy mi a baja a briteknek a mostani brexitmegállapodással.

Johnsonnak az a legnagyobb gondja, hogy úgy érzi, igazából az EU-s intézményrendszerekhez és piacokhoz lennének kötve a kilépés után is, azzal a különbséggel, hogy beleszólásuk sem lenne már abba, hogy milyen irányba mozduljon az unió.

Az EU tagállamai viszont korábban azt mondták, hogy hallani sem akarnak egy újabb brit elképzelésről, viszonylag világosan lefektették a feltételeket, amiket a britek vagy elfogadnak, vagy rendezetlen kilépéssel távoznak.

Johnson ennek a lehetőségével is számol, nemrég ki is szivárgott egy titkos dokumentum arról, hogy mire számít a brit vezetés egy úgynevezett hard brexit esetében. Finoman szólva is káoszra.

A brit miniszterelnök erről most azt mondta, hogy garantálja, hogy egy rendezetlen kilépés esetén sem lesz fennakadás például abban, hogy az állampolgárok hozzájutnak-e a különféle gyógyszerekhez, de azt sem akarta tagadani, hogy nem várt nehézségekkel is szembe kell majd nézniük egy hard brexit esetében.

Johnson igyekezte az EU kezébe adni a felelősséget, azt mondta, nagyon sok múlik most az EU-s partnereken abban a tekintetben, hogy sikerül-e elkerülni a hard brexitet.

Rovatok