Index Vakbarát Hírportál

Tüntetésekkel indult a G7-csúcs

2019. augusztus 25., vasárnap 07:40

Tüntetések kíséretében kezdődött el szombaton a világ hét legfejlettebb gazdaságát tömörítő G7 vezetőinek tanácskozása. A politikusok Dél-Franciaországban, Biarritzban találkoznak idén, de a tüntetések nem itt, hanem a szomszédos Bayonne-ban, illetve a francia-spanyol határ francia oldalán, Hendaye-ban és a spanyol oldalon fekvő Irunban zajlottak, számolt be róla az MTI.

Bayonne a helyszíntől mintegy 8 kilométerre található, itt antikapitalista felvonulók próbáltak áthatolni a városközpontban felállított biztonsági kordonokon. A rendőrök a tömeget a sétálóutcába terelték, majd a több száz ember ismét egy kordonnak rontott egy hídon. Több mint egy órán át tartó patthelyzet után a rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét a demonstrálókat.

A dél-franciaországi Pyrénées-Atlantiques megye prefektusa már péntek este megerősítette a rendőri biztosítást az 50 ezer lakosú Bayonne-ban az előre tervezetthez képest, miután napok óta terjedt a hír arról, hogy antikapitalista tüntetők be nem jelentett megmozdulást szerveznek a G7-ek találkozója ellen. Szombaton a baszkföldi város egy halott településre emlékeztetett, az üzletek kirakatait bedeszkázták, a helyi rendőrök német kollegáik segítségével igazoltatták és megmotozták a központba érkezőket.

A bayonne-i nem engedélyezett felvonulással párhuzamosan békés megmozdulást is szerveztek egy, a francia-spanyol határ mentén kijelölt négy kilométeres útvonalon, ahol viszont nem igazolódtak be a félelmei hatóságoknak, amelyek a francia tüntetéseken rendszeresen a tömegbe keveredő anarchisták rendbontásaitól tartottak.

A francia kormány 13 ezer rendőrt és csendőrt mozgósított a G7-csúcstalálkozónak helyszínt adó baszkföldi Biarritz és környékének védelmére.

Vasárnapra több G7-ellenes szervezet újabb megmozdulást hirdet Bayonne-ba, és a Biarritz körüli városokban további hét békés rendezvényt tartanak, amelyekkel a tiltakozók jelképesen körül kívánják zárni a fejlett országok vezetőinek tanácskozását.

Arról még korábban beszámoltunk, hogy feszült hangulatban kezdődik a csúcs, Donald Trump például elindulása előtt keményen beleszállt még Franciaországba.

Rovatok