Index Vakbarát Hírportál

Miután felajánlottak 20 millió dollárt az erdőtüzek oltására, Bolsonaro beszólt a G7 résztvevőinek

2019. augusztus 26., hétfő 19:30

Jair Bolsonaro brazil elnök egy keddi Twitter-bejegyzésében óva intette a nagyhatalmakat attól, hogy beavatkozzanak Brazília belügyeibe. Tette mindezt az után, hogy Emmanuel Macron francia elnök bejelentette: a hét legfejlettebb ipari ország (G7) 20 millió dolláros azonnali segélyt nyújt az amazóniai tüzek megfékezésére.

Az elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy - mint azt korábbi megnyilatkozásaiban már kifejtette - Macron személyes politikai tőkét akarjon kovácsolni az erdőtüzek által okozott "nemzetközi válság" ügyével. Bolsonaro szerint ezzel úgy kezelik Brazíliát, mintha gyarmat vagy senki földje lenne - írta az MTI. 

A brazil államfő ehelyett regionális megoldást szorgalmazott. Hozzátéve: beszélt Iván Duque kolumbiai elnökkel arról, hogy szükség van arra, hogy az Amazonas-medencében fekvő legtöbb ország közös tervet dolgozzon ki "szuverenitásunk és természeti kincseink védelmének szavatolásáért".

A francia elnök keményen visszavágott Bolsonarónak, akivel az elmúlt napokban többször is összeszólalkozott az ügy miatt. "Bolsonaro nem mondott nekem igazat" az esőerdőre vonatkozó terveivel kapcsolatban a júniusi G20-csúcstalálkozón, amely az EU és a Mercosur - a Dél-amerikai Közös Piac - közötti kereskedelmi megállapodás jóváhagyásához vezetett - mondta. Párizs szerint a brazil Amazonasban uralkodó helyzet miatt ellenezni fogja az egyezményt.

A francia államfő Sebastian Pinera chilei államfő társaságában bejelentette: az Amazonasra vonatkozó kezdeményezést fognak beterjeszteni az ENSZ Közgyűlésében a régió "összes országával együtt". Mint jelezte, az indítvány újraerdősítési intézkedéseket foglalna magában, akárcsak "a helyi lakosságok jóváhagyásával és érdekében végrehajtandó konkrét projekteket a fenntartható fejlődés és az ökológiai mezőgazdaság érdekében".

Macron korábban azt is mondta: Franciaország - amely Francia Guyana által szintén amazonasi országnak számít - katonai eszközöket bocsát rendelkezésre a tűz oltásához.

A francia köztársasági elnök a G7 biarritzi csúcstalálkozóján hétfőn jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére.

Az amazonasi erdőtüzek globális jelentőségéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Rovatok