Index Vakbarát Hírportál

G7: Azonnali 20 millió dollár az amazóniai tüzek megfékezésére

2019. augusztus 26., hétfő 14:07

Azonnali 20 millió dolláros segélyt nyújtanak a G7 országcsoport tagjai az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére

– jelentette be hétfőn Emmanuel Macron francia elnök a biarritzi G7-csúcstalálkozón.

Az azonnali segélyből tűzoltó repülőgépeket küldenek majd az amazonasi esőerdő fölé. A hosszabb távú projekt pedig az erdőségek újratelepítését célozza, ezt majd az ENSZ Közgyűlésén fogják véglegesíteni szeptember végén, és Brazília hozzájárulására is szükség lesz.

Macron elmondta, az Egyesült Államok is támogatja a közös kezdeményezést, ő maga hosszú beszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az amazóniai erdőtüzekről. A francia elnök szerint Trump csupán azért nem vett részt a csúcstalálkozó biodiverzitással foglalkozó ülésén, mert éppen abban az időben kétoldalú találkozója volt.

A francia elnök figyelmeztetett: a bolygó "legfőbb tüdejének" elvesztése komoly gondot jelentene a világnak. Elmondta azt is, hogy a G7 csoport vezetői az afrikai kontinens hasonló támogatásáról is beszéltek.

Frissítés 15:45-kor: A környezetvédelem ügyében az elmúlt években sokszor megnyilvánuló Leonardo DiCaprio bejelentette, hogy az Earth Alliance nevű szervezete 5 millió dollárt ad az esőerdők megmentésére, azt azonban nem közvetlenül az oltást végzőknek, hanem helyi csoportoknak és az őslakos közösségeknek utalják át.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#Regram #RG @earthalliance #EarthAlliance, launched in July by @LeonardoDiCaprio, Laurene Powell Jobs, and Brian Sheth, has formed an emergency Amazon Forest Fund with a commitment of $5 million dollars to focus critical resources for indigenous communities and other local partners working to protect the life-sustaining biodiversity of the Amazon against the surge of fires currently burning across the region. Join Us. 100 percent of your donation will go to partners who are working on the ground to protect the Amazon. Earth Alliance is committed to helping protect the natural world. We are deeply concerned about the ongoing crisis in the Amazon, which highlights the delicate balance of climate, biodiversity, and the wellbeing of indigenous peoples. To learn more or to donate, please visit ealliance.org/amazonfund (see link in bio) Photos: @chamiltonjames, @danielbeltraphoto 2017

Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) által megosztott bejegyzés,

Mint megírtuk, a brazil elnök vasárnap engedélyt adott, hogy hét államban katonai repülőgépek is beszálljanak az oltásba. A gépek vizet öntenek majd a dzsungelre, ezzel segítve a helyi hatóságok munkáit. Az elmúlt napokban közel 80 ezer tüzet regisztráltak az országban. A bolíviai elnök közben azt mondta, azt szeretné, ha a G7-vezetők személyesen mennének el megnézni, hogy milyen a helyzet.

Az Amazonas vidékén pusztító súlyos erdőtüzek a magas hőmérséklet, a csapadékszegény időjárás, a szárazság, valamint az erdőirtások miatt pusztítanak. A hatalmas tűz a NASA VIIRS felvételén is látszik.

Rovatok