Index Vakbarát Hírportál

Egy lépéssel közelebb Olaszországban a kormányalakítás

2019. augusztus 26., hétfő 22:08

Hétfő este felgyorsultak a tárgyalások Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) között. Először Luigi Di Maio, az M5S vezetője és Nicola Zingaretti PD-főtitkár a római kormánypalotában tartott félórás egyeztetést. Ezután Zingaretti úgy nyilatkozott, "a két párt közti egyeztetés megkezdődött, optimista vagyok, az új kormányon dolgozunk". Nicola Zingaretti és Luigi Di Maio később ismét a kormánypalotában találkozott, és Giuseppe Conte, a kedden lemondott miniszterelnök is csatlakozott hozzájuk - írta az MTI. 

Korábban az M5S a közös kormány feltételeként szabta, hogy Giuseppe Conte legyen az esetleges M5S-PD-kormány vezetője. Sajtóértesülések szerint ha a PD rábólint Giuseppe Contéra, az M5S hajlandó több jelentős tárcát átadni a balközép pártnak, a többi között a pénzügyminisztériumot. A Politico arról írt hétfő este, hogy a két párt között közel a megállapodás, és úgy néz ki, hogy ismét Conte lehet a miniszterelnök. 

Sergio Mattarella államfő kedd délután indítja újra a parlamenti pártokkal a konzultációt. A nagyobb pártokat - köztük a PD-t, a Ligát és az M5S-t - szerda késő délután fogadja.

Az M5S és a PD megegyezésének a vesztese Matteo Salvini, miniszterelnök-helyettes/belügyminiszter lehet, akitől az egész olasz kormányválság indult. Salvini nem is tagadta, azért játszott Conte lemondására, és a koalíció felbomlására, mert új választásokat akart annak reményében, hogy azután majd nagyobb felhatalmazással kormányt alakíthat. Salvini hétfő esti nyilatkozatában is előre hozott választást szorgalmaz, de ennek egyre kisebb az esélye. 

Rovatok