Index Vakbarát Hírportál

A román államfő megtagadta a kormányátalakítási kérést, bizalmi szavazást akar

2019. augusztus 28., szerda 18:14 | aznap frissítve

Klaus Iohannis román államfő megtagadta szerdán a miniszterelnök kormányátalakítási kérését, és felszólította Viorica Dancila kormányfőt, hogy járuljon bizalmi szavazásra a parlament elé, miután a szociálliberális kormánykoalíció felbomlásával megváltozott a kormány politikai összetétele, írja az MTI.

A novemberi elnökválasztáson újabb mandátumra pályázó jobboldali államfő esti sajtónyilatkozatában azt mondta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem folytathatja a kormányzást.  Szerinte Dancilának már a május 26-i korrupcióellenes népszavazás után le kellett volna mondania tisztségéről, miután 6,4 millió román a szemébe mondta, hogy nem ért egyet a politikájával.

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciós partnere, a liberális ALDE hétfőn jelentette be, hogy kilép a kormányból, miután  Dancila nem volt hajlandó eleget tenni a kormányprogram felülvizsgálatát és a közigazgatás karcsúsítását sürgető követelésüknek. A parlamenti mandátumok 45 százalékával rendelkező PSD kisebbségi kormányzásra, az államfőt támogató jobbközép ellenzék pedig a Dancila-kabinet megbuktatására készül, amihez reméli a most ellenzékbe vonult ALDE és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatását. 

Az ALDE kilépése miatt három miniszter mondott le, de az egy hónapja kinevezett Ramona Manescu külügyminiszter a posztján maradt. Ideiglenes helyettesítésüket Dancila három szociáldemokrata kormánytagra akarta bízni. Emellett Dancila a kormány másik négy posztján is személycserét kezdeményezett: az egyik kormányfőhelyettesi poszton, valamint a belügyi, az oktatási és az  igazságügyi tárca élén.

A kormánytagokat a miniszterelnök javaslatára az államfőnek kell kineveznie, de Iohannis az összes jelöltet elutasította.

Rovatok