Index Vakbarát Hírportál

Olaszország engedélyezi a nők, a gyerekek és a betegek fogadását a Mare Jonióról

2019. augusztus 29., csütörtök 15:19

A Mediterranea olasz szervezet Mare Jonio nevű hajója jelenleg 99 menekülttel a fedélzetén a tengeren vesztegel. Már megint a kis Lampedusa fogadja a menekülteket.

A hajó jelenleg Lampedusa szigetének közelében, de olasz területi vizeken kívül tartózkodik. Egy olasz belügyi forrás a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy mint a múltban is mindig, a nők, a gyermekek és a betegeskedők leszállhatnak a Mare Jonióról - írta az MTI.

A behajózási és kikötési tilalom azonban érvényben marad - tette hozzá a nyilatkozó, és azzal vádolta a hajót, hogy az olasz törvényeket megsértve, vészhelyzetet teremtett a fedélzeten, hogy erre hivatkozva a rajta lévők partra engedését kérhesse.

A Mediterranea hajója szerdán vette fel a menekülőket a líbiai Miszráta városától 130 kilométerre északra. A szervezet közlése szerint 26 - köztük nyolc várandós - nő, és 22 tízévesnél fiatalabb gyermek is van közöttük.

A Mare Jonio csütörtökön engedélyt kért az olasz parti őrségtől arra, hogy közelebb hajózhasson a lampedusai partokhoz, és menedéket keressen a háborgó tenger elől. Az olasz parti őrség Lampedusától 24 kilométerre, az olasz területi vizek előtt megállította a hajót, és felszólította, hogy ne haladjon tovább.

A menekültekkel és a tengerjáró mentőhajókkal kapcsolatos hírekben gyakran szereplő Lampedusa egy, a Margitszigetnél csak huszonegyszer nagyobb sziget a Földközi-tengerben, Málta és Tunézia között. Olasz felségterület, Szicíliához tartozik, de attól 200 kilométerre van, fő vonzereje, hogy Lampedusa tekinthető Afrika felől Európa legdélibb részének.

Szép strandjai,idegenforgalma, sőt saját futballcsapata is van, amely a palermoi ligában játszik és a körülbelül hetedosztályú futballbajnokság két  érdekessége, hogy a szíciliai szigetvilág bajnokságában van egy Corleone nevű csapat is, illetve az, hogy a vélhetően nem túl nagy költségvetésű klubok mindig repülővel, vagy hajóval tudnak csak eljutni az idegenbeli meccseikre.

Bár a sziget a biológusok körében főleg arról nevezetes, hogy az álcserepesteknősök fontos tojásrakó helye, de ma már aligha a békés táj jelképe, mert a saját reptérrel rendelkező, de mindössze 6000 ember lakta sziget az elmúlt három évtizedben a menekültekről és a regisztrációs táborokról volt híres.

A túlzsúfolt szigetet elérni szándékozó embercsempész ladikokkal rengeteg baleset történt, a hatóságok a regisztrációs központot nemrég bezárták. Ettől még továbbra is rengetegen próbálnak itt kikötni.

Rovatok