Index Vakbarát Hírportál

Elérte a legdurvább, 5-ös erősséget a Dorian hurrikán

2019. szeptember 1., vasárnap 15:45

Magyar idő szerint vasárnap délutánra elérte az 5-ös erősséget a Karib-tengeren áthaladó Dorian hurrikán, amely egy nappal korábban még csak 4-es erősségű volt: ehhez az kellett, hogy a szél sebessége tartsa a 250 kilométer per órás sebességet - írja a CNN.

A portál azt is ismerteti, mi a jellemző az egyes viharokra:

Hurrikánnak a 3-as kategóriába vagy a fölé sorolt viharokat nevezik, mivel ezek már képesek veszélyeztetni az emberéletet.

A Dorian hurrikán szélsebessége magyar idő szerint vasárnap délutánra megközelítette a 280 kilométer per órát, ami

súlyos katasztrófákhoz vezethet, ha a vihar hétfőn eléri a Bahamákat.

Az előrejelzések szerint a szélsebesség váltakozhat a következő 24 órában, de akárhogy is, mindenképp egy "nagyon intenzív" hurrikánról lesz szó. Az előrejelzések szerint a hurrikán legsúlyosabban tomboló része, a "szeme" az Abaco szigeteknél fogja elérni a Bahamákat.

Az előrejelzések szerint a hurrikán hétfőn már Florida keleti partjainak is a közelébe érhet, és a vihar központjához képest 50 kilométerre lesz érezhető a hurrikán-szerű időjárás, az pedig szinte biztos, hogy Florida keleti partvidékén trópusi vihar-erősségű szelek lesznek.

Egyes előrejelzések szerint elképzelhető, hogy a hurrikán kedden eléri Florida partjait, de a vihar várhatóan észak felé fog fordulni a part mentén. Szerdán még mindig hurrikán-erősségű lesz a szél a partok mentén, ahogy a vihar észak felé halad, súlyos viharok várhatóak Georgia, Dél-Karolina és Észak-Karolina államokban, és nem kizárható továbbra sem, hogy a hurrikán eléri a szárazföldet.

A Bahamák észak-nyugati részén hurrikánfigyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy "élet- és tulajdonvédelmi intézkedéseket" kell végrehajtani, mielőtt a hurrikán odaér. Az előrejelzések szerint a vihar akár 24 órán keresztül is időzhet a Bahamák felett.

Florida déli részén, Palm Beach County-ban kötelező evakuációt rendeltek el.

A Dorian ezzel az elmúlt évtizedek legdurvább vihara, sőt, az egész bolygó legerősebb viharának nyilvánították.

A vihar az Egyesült Államokban a munka ünnepére (szeptember első hétfőjére) esik, ezért sok amerikai aggódik a repülőjegyei miatt; több nagy légitársaság ezért ingyenes változtatási lehetőséget biztosít azoknak az utazóknak, akik a hurrikán által érintett területre vettek jegyet.

(Borítókép: A Dorian hurrikán 2019. augusztus 30-án. Fotó: Handout / Getty Images)

Rovatok