Index Vakbarát Hírportál

A bevándorlásellenes AfD a 2. erő Szászországban és Brandenburgban

2019. szeptember 1., vasárnap 18:15 | aznap frissítve

Szászország

Szászországban 30 éve a CDU a legerősebb párt, amely hol egyedül, hol az SPD-vel, vagy az FDP-vel koalícióban kormányozta a tartományt.  Voltak olyan mérések, amelyek legalább 10 százalékos esést prognosztizáltak a CDU-nak, de ez nem következett be. A párt sokat tanult korábbi kudarcaiból, most jobban a választók felé fordult, így "csak" 7 százalékkal gyengült.  A CDU abból a szempontból is eredményt könyvelhet el, hogy a 2017-es Bundestag-választásokkal ellentétben ezúttal sikerült legyőznie az AfD-t.

Az AfD a korábbi közvélemény-kutatások által előrejelzett eredménynél (24,5 százalék) is nagyobb támogatottságot érhet most el: 2014-es eredményét akár meg is háromszorozhatja, ez lesz a párt történetének eddigi legjobb eredménye mind a 16 tartományt együttvéve. Andreas Kalbitz, az AfD szászországi csúcsjelöltje azt mondta: "az AfD azért jött, hogy maradjon", és egy ilyen eredmény után már nem lehet a párt figyelmen kívül hagyásával politizálni. 

Az SPD a párt történetének leggyengébb tartományi választási eredményét érte el most Szászországban azzal, hogy 10 százalék alá esett.  Thorsten Schäfer-Gümbel, az SPD-t irányító egyik elnök azt mondta: a CDU és az AfD közötti kiélezett harc jelentősen megnehezítette az SPD dolgát a tartományban. Manuela Schwesig, a pártot irányító háromfős grémium másik tagja úgy nyilatkozott, hogy a jövőben jobban oda kell figyelniük a keletnémet tartományokban élők érdekeire és jobban kell képviselniük azokat. 

A mandátumbecslések alapján a CDU-SPD koalíció Drezdában elveszítette a többségét a 112 fős tartományi gyűlésben. Biztos többségre akkor számíthatnak, ha a Zöldeket is bevonják a kormányzásba.

Brandenburg

A Berlint körülvevő tartományt az 1990-es német újraegyesítés óta a szociáldemokraták vezetésével alakult helyi kormányok irányítják. Az SPD 2009 óta a Baloldallal (Die Linke) kormányoz együtt. Ebben a tartományban volt az SPD-nek a legerősebb frakciója a német újraegyesítés óta.

A közvélemény-kutatások fej fej melletti eredményt vetítettek előre az SPD és az AfD között, de ezt az exit-pollok nem igazolják. Még ha a  Dietmar Woidke tartományi kormányfő által vezetett szociáldemokraták támogatottsága 5 százalékakl csökkent is, nem következett be a 10 százalék körüli veszteség, és az AfD-nél jóval erősebb maradt a párt. Thorsten Schäfer-Gümbel, a Németországi Szociáldemokrata Pártot irányító elnökség egyik tagja azt mondta: vegyes érzéseik vannak a tartományi választások eredményeit látva, de eredményként könyvelik el, hogy meg tudták akadályozni az AfD győzelmét. Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy Merkel CDU-ja csak a 3. helyen végzett, alaposan lemaradva az AfD mögött.

Érdekes fejlemény, hogy a brandenburgi tartományi gyűlésbe bejuthatnak az Egyesült  Brandenburgi   Polgári Mozgalmak (BVB)/Szabad Választók ( Freie Wähler) nevű párt képviselői is. A Szabad Választók eredetileg Bajorországban alakult, katolikus, konzervatív, pragmatikus párt, amely ott a CSU mellett a kormánykoalíció tagja is. Most először szerezhetnek képviseletet másik tartományban. 

Az exit-pollok és az első mandátumbecslések alapján a 88 fős potsdami tartományi gyűlésben az SPD-Baloldal koalíció elveszítette többségét, így a további kormányzáshoz újabb párt bevonására lesz szükség. A két párt várhatóan a Zöldekkel kezd kormányzati együttműködést. Woidke a várható eredményeket látva úgy nyilatkozott: boldog, hogy Brandenburg a barátságos arcát mutatta a mai napon, és gyorsan igyekszik kormányt alakítani, mert a kihívások semmivel nem lettek kisebbek. 

Mint megírtuk: a mostani két választásnak nemcsak tartományi szinten, de a berlini országos politikában is lehetnek következményei. A Németországot nagykoalícióban kormányzó CDU és SPD az elmúlt évek választásain sorra veszített támogatottságából, miközben az AfD és a Zöldek jelentősen erősödtek. Angela Merkel német kancellár tavaly emiatt is mondott le a CDU vezetéséről, a szociáldemokraták (SPD) elnöke pedig az idei EP-választás rossz eredményei miatt távozott. A két egykori keletnémet tartomány nemcsak a gazdasági gondok miatt jelent kihívást a német nagypolitikának, de itt a legerősebb az idegenellenesség, valamint a nyugattal, a globalizációval szembeni ellenkezés. 

(Borítókép: A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) eredményvárója 2019. szeptember 1-jén. Fotó: Axel Schmidt / Reuters)

Rovatok